Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
żeberka wieprzowe 1 kilogramów
śliwki i
morele suszone 50 gramów
rodzynki 2 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
czosnek 4 ząbki
sos sojowy 4 łyżek stołowych
pieprz mielony 0,5 łyżek deserowych
imbir mielony 0,25 łyżek deserowych
Cynamon 0,25 łyżek stołowych
anyż gwiazdkowy 0,25 łyżek deserowych
olej 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczony, rozdrobniony
czosnek utrzeć z
solą,
pieprzem,
cynamonem,
imbirem i
anyżkiem, dodkładnie wymieszać z łyżką
miodu,
olejem i
sosem sojowym. Przygotowaną pastą natrzeć umyte i osuszone
żeberka, owinąć w folię aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki.Umyte
morele i
śliwki włożyć do rondelka, zalać taką ilością przegotowanej
wody, aby lekko przykryła
owoce i gotować kilka minut. Wyjęte z foli
żeberka ułożyć na wysmarowanej
olejem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko skropić
wywarem z
owoców i pic ok. 25 minut, po czym przewrócić
żeberka na drugą stronę, obłożyć ugotowanymi
owocami, skropić pozostałym
wywarem i piec dalsze 25 minut. Miękkie
żeberka ułożyć na ogrzanym półmisku, a sos przetrzeć przez sito, wlać do rondelka, dodać
miód,
wino,
rodzynki, zagotować, lekko odparować, doprawić
solą i
pieprzem. Pokrojone na porcje
żeberka lekko skropić sosem. Pozostały sos podać w sosjerce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: KUCHARZ71Data: 2009-02-27Zbyt agresywny smak.Za mało
ziół.To jest przepis na
żeberka orientalne,a nie pieczone.Jestem zawodowym kucharzem.Pozdrawiam.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: