ßßß Cookit - przepis na Miodowe żeberka

Miodowe żeberka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
żeberka wieprzowe 1,5 kilogramów
sos sojowy 8 łyżek stołowych
sake 5 łyżek stołowych
miód 3 łyżek stołowych
pasta sambal oelek 1 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
imbir świeży, kawałek 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Marynata: imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać miód z winem ryżowym, sosem sojowym, pastą sambal oelek, imbirem i czosnkiem.
Umyte, osuszone żeberka podzielić na porcje, ułożyć w dużym naczyniu i zalać przygotowaną marynatą, przykryć, wstawić na kilka godzin do lodówki, od czasu do czasy przekręcać, aby się równo zamarynowało. Po wyjęciu z marynaty lekko posolić i oprószyć pieprzem, upiec na grillu lub w piekarniku, podczas pieczenia smarować marynatą.
Uwagi:
Sake można zastąpić sherry.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5908/Miodowe-zeberka