Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 9 sztuk
cukier 1.75 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 5 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mak 2 szklanek
margaryna 0.5 kostek
bakalia 150 gramów
polewa czekoladowa według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta
biszkoptowego: całe
jajka ubijamy z
cukrami na pulchną masę, dodajemy
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, mieszamy. Ciasto przekładamy do dużej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy ok.20 minut w 160 stopniach na jasnozłoty kolor. Zimny
biszkopt przekroić na dwa placki.Wykonanie masy makowej:
mak sparzyć i przekręcić trzykrotnie, wrzucić do garnka, dodać
margarynę,
cukier,
żółtka. Mieszając zagotować. Na koniec gotowania dodać
mąkę ziemniaczaną. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnej masy dodać ubitą na sztywno pianę z
białek i delikatnie połączyć.Złożenie ciasta:
biszkopt - masa makowa -
biszkopt - polewa - posiekane orzeszkiUwagi:Ciasto
biszkoptowe:
jajka - 5 sztuk
cukier - 5 łyżek
cukier waniliowy - 10g
mąka tortowa - 5 łyżek
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczkaAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: