Wykonanie
            Ciasto z 
makiem nie musi być tylko na święta wielkanocne ;-) U mnie w domu często pojawiają się 
makowe wypieki ze względu na mojego ukochanego Skrytożerce 
makowego ;-) Ciasto Piegusek jest błyskawiczne w przygotowaniu i idealnie pasuje do popołudniowej 
kawy. Wilgotne, odpowiednio słodkie po prostu w sam raz. Inspirację na przepis zaczerpnęłam z portalu Kotlet.tv.Składniki:200 g kostki 
margaryny1 szklanka 
mąki3/4 szklanki 
cukru1 szklanka masy makowej z 
bakaliami4 
jajka1 łyżeczka 
cukru waniliowego1 łyżeczka 
proszku do pieczeniaWykonanie:Oddzielić 
białka od 
żółtek, 
białka ubić na sztywno. 
Żółtka utrzeć z 
cukrem a następnie dodać do nich 
mąkę, 
proszek do pieczenia, 
cukier wanilinowy oraz rozpuszczoną i ostudzoną 
margarynę - zmiksować. Dodać ubitą pianę z 
białek i delikatnie wymieszać (niskie obroty miksera lub łyżka). Na końcu dodać masę 
makową i wymieszać na jednolitą masę. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej 
mąką formy na babkę i piec w nagrzanym do 200st piekarniku (góra-dół), przez 35 - 40 minut. Ostudzoną babkę wyjąć z formy i obsypać 
cukrem pudrem. I gotowe! :-)


Smacznego! :-)