ßßß Cookit - przepis na Bliny gryczane

Bliny gryczane

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 25
(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka pszenna 1,5 szklanek
mąka gryczana 1 szklanek
mleko 2 szklanek
jajka 3 sztuk
cukier 2 łyżek deserowych
drożdże 40 gramów
masło 2 łyżek stołowych
słonina (kawałek)1 sztuk
sól według uznania
Wykonanie:
Rozkruszone drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka oraz polowa maki pszennej i starannie wyrobić. Przykryć ściereczka i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn dwukrotnie zwiększy swa objętość wlać stopione masło, dodać sól, cukier i żółtka. Wyrabiając stopniowo dodawać oba rodzaje maki i tyle ciepłego mleka, aby ciasto było gęste jak śmietana. Gdy będzie gładkie i elastyczne rozprowadzić pozostałym mlekiem. Przykryć i ponownie odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z wyrośniętym ciastem. Patelnię smarować masłem lub kawałkiem słoniny, nalewać cienka warstwę ciasta i smażyć z obu stron, aż się zrumienią. gotowe bliny trzymać w ciepłym piekarniku, aby nie wystygły. podawać z kawiorem, śmietaną lub wędzonym łososiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Rosyjska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11066/Bliny-gryczane