Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 25(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna 1,5 szklanek
mąka gryczana 1 szklanek
mleko 2 szklanek
jajka 3 sztuk
cukier 2 łyżek deserowych
drożdże 40 gramów
masło 2 łyżek stołowych
słonina (kawałek)1 sztuk
sól według uznaniaWykonanie:Rozkruszone
drożdże wymieszać z połową ciepłego
mleka oraz polowa
maki pszennej i starannie wyrobić. Przykryć ściereczka i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn dwukrotnie zwiększy swa objętość wlać stopione
masło, dodać
sól,
cukier i
żółtka. Wyrabiając stopniowo dodawać oba rodzaje
maki i tyle ciepłego
mleka, aby ciasto było gęste jak
śmietana. Gdy będzie gładkie i elastyczne rozprowadzić pozostałym
mlekiem. Przykryć i ponownie odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z wyrośniętym
ciastem. Patelnię smarować
masłem lub kawałkiem
słoniny, nalewać cienka warstwę ciasta i smażyć z obu stron, aż się zrumienią. gotowe bliny trzymać w ciepłym piekarniku, aby nie wystygły. podawać z
kawiorem,
śmietaną lub
wędzonym łososiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia RosyjskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: