Wykonanie
To zadziwiające, że do tej
pory nie
jadłam blinów. Te pulchne
drożdżowe naleśniki z dodatkiem
mąki gryczanej wymagają od nas nieco czasu, bo
drożdże muszą zacząć pracować, ale gra naprawdę jest warta świeczki. Na pierwszy ogień poszły u mnie bliny pszenno-gryczane. Ale na pewno zrobię jeszcze inną wersję. Można zrobić żytnio-gryczane. A zamiast
mleka dodawać
kefir czy
maślankę. Podałam je w wersji wytrawnej, ale można je również jeść na słodko z dodatkiem
konfitury. Ich rozmiar to też sprawa indywidualna, choć jak podaje Walentyna Jałocha „klasyczny blin ma wielkość talerzyka od filiżanki”. Ja zrobiłam je mniejsze – moje mają formę placuszków o średnicy około 7 cm. Przepis pochodzi z książki Europa w kuchni pod redakcją Joanny Pawełczak.
Składniki na 2 osoby (20 blinów):125 g
mąki pszennej100 g
mąki gryczanej250 ml
mleka1
jajkoszczypta
soli1 łyżeczka
cukru20 g
drożdży1 łyżka roztopionego
masła+ dodatki wytrawne lub słodkie1. Najpierw przygotować zaczyn z
drożdży, rozcierając je z połową ciepłego
mleka i połową
mąki pszennej. Zostawić pod przykryciem na około pół godziny, aż masa przynajmniej podwoi objętość.2. Wyrośnięty zaczyn wymieszać z roztopionym
masłem,
solą,
cukrem i
żółtkiem. Powoli mieszając dodać wymieszane
mąki i pozostałe ciepłe
mleko. Wyrobić do gładkiej konsystencji. Zostawić do wyrośnięcia na następne pół godziny.3. Dodać pianę z
białek, wymieszać ją delikatnie łyżką z pozostałym
ciastem i zostawić jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia.4. Smażyć na
maśle lub
smalcu na dobrze rozgrzanej patelni. Na jednego blina nakładać dwie łyżki ciasta. Można używać specjalnych patelni do amerykańskich pancake-ów/blinów.5. Podawać z kleksem kwaśnej
śmietany i
kawiorem. Ja nie jestem wielką fanką
kawioru, więc podałam placuszki ze
śmietaną wymieszaną z posiekaną
dymką oraz rulonikami z
wędzonego łososia.Przepis z przyjemnością dołączam do akcji Kuchnia
Krajów Słowiańskich 2015.