ßßß Cookit - przepis na Potrawka curry na słodko

Potrawka curry na słodko

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pory 400 gramów
czosnek 2 ząbki
masło 50 gramów
prażone orzechy ziemne 60 gramów
curry 2 łyżek stołowych
ryż długoziarnisty 350 gramów
rosół warzywny 800 mililitrów
mięta 3 gałązki
gęsta kwaśna śmietana 150 gramów
sok z cytryny 2 łyżek deserowych
banany 3 sztuk
otarta skórka z cytryny 1/2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Pory oczyścić, opłukać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Rozgrzać w rondlu 3 dag masła. Na tłuszcz prze¬łożyć 4 dag orzeszków i krążki pora, dusić kilka minut na małym ogniu. Następnie wsypać ryż. Do¬dać curry i czosnek, dusić 3 minuty. Podlać rosołem, całość krótko zagotować. Przykryć, gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu. Miętę opłukać, osuszyć. Listki oderwać od gałązek. Kilka odłożyć do dekoracji, pozostałe drobniutko posiekać. Kwaśną śmietanę połączyć z posiekaną miętą, sokiem i skórką z cytryny. Sos miętowy przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Banany obrać, pokroić na pół, następnie przekroić w poprzek Pozostałe masło rozgrzać, smażyć na nim banany 3 minuty na średnim ogniu. Na duży podgrzany półmisek przełożyć potrawkę ryżową i banany. Polać odrobiną sosu miętowego, posypać resztą orzeszków ziemnych. Udekorować odłożonymi listkami mięty. Pozostały sos podawać osobno w sosjerce.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Kuchnia Chińska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6907/Potrawka-curry-na-slodko