ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopierś indyka 1 kilogramówczosnek 4 ząbkijałowiec 5 ziarnaestragon 1 łyżek deserowychpieprz kajeński 1 szczyptamasło 50 gramówpomarańcze 2 sztukWinogrona według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniamalaga 350 mililitrówrodzynki 50 gramówgoździki 3 sztukpłatki migdałowe 2 łyżek stołowychżelatyna 1 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczony czosnek utrzeć z estragonem, pieprzem kajeńskim oraz czarnym, pokruszonymi ziarnami jałowca oraz łyżeczką soli. Natrzeć tą mieszanką umytą, osuszoną pierś indyczą. Mięso zawinąć w folię i odstawić na 2,5 godziny w chłodne miejsce. Następnie ułożyć w brytfannie, polać roztopionym masłem i przykryć folia aluminiową. Piec 60 minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia. Ostudzić w brytfannie.Z zimnego sosu zdjąć tłuszcz, podgrzać i przecedzić. Osobno podgrzać malagę z goździkami, rodzynkami i migdałami. Dodać 3 łyżki sosu. Wsypać żelatynę i wymieszać.Zimne mięso pokroić w cienkie plastry i ułożyć na półmisku, a na plastry kłaść obrane cząstki pomarańczy oraz połówki winogron. Całość zalać tężejącą galaretką i schłodzić.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: