Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 160 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
udziec cielęcy 2 kilogramów
słonina 20 dekagramów
masło 10 dekagramów
rozmaryn 2 sztuk
czosnek 10 ząbki
pieprz 0.5 łyżek stołowych
sól według uznania
ocet winny biały 1 szklanek
cebula 2 sztuk
marchew 1 sztuk
pieprz ziarnisty 10 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
jałowiec ziarna 10 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
cukier 0.5 łyżek deserowych
cynamon laska 1 sztukWykonanie:Wlej do rondelka
ocet i szklankę
wody.Wsyp
cukier, wszystkie
korzenne przyprawy, pokrojone w plasterki
cebule i
marchewkę .Gotuj pod przykryciem przez 10 minut.Włóż
cielęcinę do niedużej miski, niewiele większej od
mięsa, zalej wrzącą marynatą . Posyp posiekanym
czosnkiem, przyciśnij
cielęcinę talerzykiem i zostaw na 3 dni wchłodnym miejscu.Dwa
razy dziennie przewracaj
mięso w misce.Przed pieczeniem wyjmij
cielęcinę z marynaty, dokładnie zeskrob
przyprawy nożem,osusz
mięso, a następnie natrzyj
solą utartą z 3 ząbkami
czosnku i zmielonym
pieprzem.Jeśli chcesz
mieć łatwą do krojenia pieczeń , zasznuruj
mięso grubą nicią .Na dnie brytfanny połóż kilka plasterków
słoniny i 3 łyżki
masła.Przenieś do brytfanny
cielęcinę , przykryj plasterkami
słoniny, polej gorącym
masłem.Wsyp połamaną laskę
cynamonu, a na wierzchu
mięsa połóż gałązki
rozmarynu.Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika (190oC).Po 25 minutach wlej na dno brytfanny filiżankę marynaty razem z przyprawamikorzennymi i kilkoma plastrami
cebuli.Piecz około 90 minut, polewając
cielęcinę co 20 minut sosem z dna brytfanny.Gdy
mięso ładnie się przyrumieni, zmniejsz temperaturę do 175oC.Przed zgaszeniem piekarnika, wbij widelec w środek pieczeni, jeśli miękko wchodzi, awypływający sok jest przeźroczysty,
mięso jest dobrze upieczone.Ale trzymaj je jeszcze przez 10 minut w ciepłym piekarniku - będzie smaczniejsze.Uwagi:
Rozmaryn : 2 gałązki.lub łyżka suszonego mielonego.Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: