ßßß Cookit - przepis na Cesarska pieczeń cielęca

Cesarska pieczeń cielęca

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 160 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
udziec cielęcy 2 kilogramów
słonina 20 dekagramów
masło 10 dekagramów
rozmaryn 2 sztuk
czosnek 10 ząbki
pieprz 0.5 łyżek stołowych
sól według uznania
ocet winny biały 1 szklanek
cebula 2 sztuk
marchew 1 sztuk
pieprz ziarnisty 10 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
jałowiec ziarna 10 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
cukier 0.5 łyżek deserowych
cynamon laska 1 sztuk
Wykonanie:
Wlej do rondelka ocet i szklankę wody.
Wsyp cukier, wszystkie korzenne przyprawy, pokrojone w plasterki cebule i
marchewkę .
Gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
Włóż cielęcinę do niedużej miski, niewiele większej od mięsa, zalej wrzącą marynatą . Posyp posiekanym czosnkiem, przyciśnij cielęcinę talerzykiem i zostaw na 3 dni w
chłodnym miejscu.
Dwa razy dziennie przewracaj mięso w misce.
Przed pieczeniem wyjmij cielęcinę z marynaty, dokładnie zeskrob przyprawy nożem,
osusz mięso, a następnie natrzyj solą utartą z 3 ząbkami czosnku i zmielonym pieprzem.
Jeśli chcesz mieć łatwą do krojenia pieczeń , zasznuruj
mięso grubą nicią .
Na dnie brytfanny połóż kilka plasterków słoniny i 3 łyżki masła.
Przenieś do brytfanny cielęcinę , przykryj plasterkami słoniny, polej gorącym masłem.
Wsyp połamaną laskę cynamonu, a na wierzchu mięsa połóż gałązki rozmarynu.
Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika (190oC).
Po 25 minutach wlej na dno brytfanny filiżankę marynaty razem z przyprawami
korzennymi i kilkoma plastrami cebuli.
Piecz około 90 minut, polewając cielęcinę co 20 minut sosem z dna brytfanny.
Gdy mięso ładnie się przyrumieni, zmniejsz temperaturę do 175oC.
Przed zgaszeniem piekarnika, wbij widelec w środek pieczeni, jeśli miękko wchodzi, a
wypływający sok jest przeźroczysty, mięso jest dobrze upieczone.
Ale trzymaj je jeszcze przez 10 minut w ciepłym piekarniku - będzie smaczniejsze.
Uwagi:
Rozmaryn : 2 gałązki.lub łyżka suszonego mielonego.
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3265/Cesarska-pieczen-cieleca