ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy makowiec

Czekoladowy makowiec

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mak 200 gramów
margaryna 0.5 kostek
cukier 0.5 szklanek
mąka krupczatka 100 gramów
rodzynki 100 gramów
dżem z czerwonej porzeczki 100 gramów
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny 1 łyżek deserowych
czekolada do ciast 250 gramów
mleko 3 łyżek stołowych
czekolada deserowa biała 100 gramów
Wykonanie:
Utrzeć margarynę z cukrem, żółtkami i skórką cytrynową na puszystą masę, dodać rozpuszczoną na parze czekoladę (100 g), mąkę z proszkiem, mak. Dobrze utrzeć dodać wymoczone rodzynki i wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie połączyć. Masę makową przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 190 stopniach. Zimne ciasto przekroić na 2 krążki.
Dolny krążek posmarować 2/3 dżemu i przełożyć drugim. Całość posmarować resztą dżemu. Czekoladę (150 g) do ciast rozpuścić na parze dodając 3 łyżki mleka i polać dokładnie ciasto. Białą czekoladę rozpuścić na parze i cienko rozsmarować na gładkiej płytce. Po wystygnięciu zdrapać szerokim nożem, tak aby powstały wiórki i przybrać nimi tort.
Uwagi:
mak trzykrotnie mielony
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wigilia
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Pycha!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3589/Czekoladowy-makowiec