Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mak 200 gramów
margaryna 0.5 kostek
cukier 0.5 szklanek
mąka krupczatka 100 gramów
rodzynki 100 gramów
dżem z
czerwonej porzeczki 100 gramów
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny 1 łyżek deserowych
czekolada do ciast 250 gramów
mleko 3 łyżek stołowych
czekolada deserowa biała 100 gramówWykonanie:Utrzeć
margarynę z
cukrem,
żółtkami i
skórką cytrynową na puszystą masę, dodać rozpuszczoną na parze
czekoladę (100 g),
mąkę z proszkiem,
mak. Dobrze utrzeć dodać wymoczone
rodzynki i wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie połączyć. Masę
makową przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 190 stopniach. Zimne ciasto przekroić na 2 krążki.Dolny krążek posmarować 2/3
dżemu i przełożyć drugim. Całość posmarować resztą
dżemu.
Czekoladę (150 g) do ciast rozpuścić na parze dodając 3 łyżki
mleka i polać dokładnie ciasto.
Białą czekoladę rozpuścić na parze i cienko rozsmarować na gładkiej płytce. Po wystygnięciu zdrapać szerokim nożem, tak aby powstały wiórki i przybrać nimi tort.Uwagi:
mak trzykrotnie mielonyAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWigiliaKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Pycha!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: