ßßß Cookit - przepis na Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem)

Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem)

nazwa

Wykonanie

Sernik z grysikiem moja mama piekła zawsze na Wielkanoc, gdy byliśmy dziećmi, więc to taki trochę przysmak z mojego dzieciństwa :) Najbardziej charakterystyczną jego cechą była mega gorzka czekolada na jego wierzchu i ten charakterystyczny smak sernika, który urozmaica kasza manna :)
Składniki:
5 jajek kl.0
220g margaryny
1 szklanka cukru
1kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
5 łyżek grysiku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
½ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki)
Kandyzowana skórka z pomarańczy
Polewa:
100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)
70ml mleka
Miękką margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy żółtka. Gdy masa cukier się lekko rozpuści dodajemy stopniowo twaróg i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy grysik i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.
Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta.
Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm.
Sernik z grysikiem pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę, po czym pozostawiamy w wyłączonym i zamkniętym piekarniku, przez około 30 minut, a najlepiej by pozostał tam do wystygnięcia.
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i zalewamy mlekiem, po czym rozpuszczamy na wolnym ogniu stale mieszając, by polewa się nie przypaliła. Gdy czekolada się rozpuści, chwilę pogotuje i zacznie się robić gęsta, polewa jest gotowa i możemy nią pokryć wierzch zimnego sernika.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/03/klasyczny-sernik-z-kasza-manna-grysikiem.html