ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegofilety z kaczki 400 gramówwątróbki drobiowe 500 gramówsłonina 200 gramówjajka 3 sztukmasło 300 gramówpieprz według uznaniasól według uznaniasos żurawinowo-chrzanowy 100 mililitrówporto 0,5 szklanekwiniak 50 mililitrówskórka z pomarańczy - otarta 1 sztuksok z pomarańczy 1 sztukWykonanie:Marynata: wymieszać porto z winiakiem oraz skórka i sokiem z 1 pomarańczy.Marynata zalać opłukane, osączone mięso i wątróbki, odstawić na noc. Na 2 godziny włożyć do zamrażalnika słoninę i pokroić w cieniutkie plasterki. Masło stopić.Mięso i wątróbki zmiksować razem z marynata na gładka masę. Podczas miksowania wbijać po jajku i stopniowo wlewać ostudzone masło. Masę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podłużną, półokrągłą formę wyłożyć plasterkami słoniny i napełnić ją mięsna masą. Piec ok. 80 minut w 200 stopniach. Gotowy pasztet przełożyć na półmisek i podawać ze schłodzonym sosem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: