Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
filety z kaczki 400 gramów
wątróbki drobiowe 500 gramów
słonina 200 gramów
jajka 3 sztuk
masło 300 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania
sos żurawinowo-
chrzanowy 100 mililitrów
porto 0,5 szklanek
winiak 50 mililitrówskórka z
pomarańczy - otarta 1 sztuksok z
pomarańczy 1 sztukWykonanie:Marynata: wymieszać
porto z
winiakiem oraz skórka i
sokiem z 1
pomarańczy.Marynata zalać opłukane, osączone
mięso i
wątróbki, odstawić na noc. Na 2 godziny włożyć do zamrażalnika
słoninę i pokroić w cieniutkie plasterki.
Masło stopić.
Mięso i
wątróbki zmiksować razem z marynata na gładka masę. Podczas miksowania wbijać po
jajku i stopniowo wlewać ostudzone
masło. Masę doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Podłużną, półokrągłą formę wyłożyć plasterkami
słoniny i napełnić ją
mięsna masą. Piec ok. 80 minut w 200 stopniach. Gotowy pasztet przełożyć na półmisek i podawać ze schłodzonym sosem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: