Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
jabłka 1 kilogramów
mąka krupczatka 3 szklanek
cukier puder 8 łyżek stołowych
jajka 5 sztuk
margaryna 25 dekagramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
Cynamon 1/2 łyżek deserowychWykonanie:
Mąkę,
margarynę,4 łyżki
cukru i
proszek do pieczenia - wszystko razem posiekać.Dodać
żółtka i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok.1/2 godz.
Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odcisnąć nadmiar soku,dodać 2 łyżki
cukru i szczyptę
cynamonu. 2/3 chłodnego ciasta,rozwałkować na placek,przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypana
bułką tartą blachę. Z
białek i 2 łyżek
cukru pudru ubić pianę na sztywno. Na ciasto rozłożyć najpierw
jabłka,
potem pianę,a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok.50 min. Po upieczeniu chłodne ciasto posypać
cukrem pudrem.Autor: LusiaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: