ßßß
Kurczak z warzywami to szybkie i zdrowe danie, pełne wielu warzyw. Można je podać z kaszą, ziemniakami, makaronem czy ryżem. Idealny obiad dla całej rodziny.Potrawka z kurczaka z warzywami zawiera brokuł, marchewkę, cukinię, groszek cukrowy, paprykę, pomidora, cebulę i czosnek. Czy można sobie wyobrazić bardziej warzywne danie, która dzięki przyprawom smakuje znakomicie i ma głębie smaku? Pamiętajcie, by nie podsmażać warzyw dłużej niż to konieczne. Warzywa z tej potrawy wcale nie muszą być rozmiękłe i bure, żeby być gotowymi do spożycia – polecam krótsze podsmażanie.Kurczak z warzywami świetnie przechowuje się w lodówce, więc można przygotować dużą porcję na kilka dni. Potrawka jest też doskonałym daniem do pracy, bo łatwo zapakować ją do pudełka razem z kaszą czy makaronem i dobrze się odgrzewa.porcje dla 4 do 5 osóbSkładniki2 filety z piersi kurczaka (łącznie o wadze ok. 400 g)1 duża cebula1 duży ząbek czosnku2 marchewki1 cukinia100 g groszku cukrowego1/2 główki dużego brokułu1 duża papryka czerwona1 i 1/2 łyżki oliwy / oleju rzepakowego1 i 1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej w proszku1/3 łyżeczki ziół prowansalskich1/2 łyżeczki tymianku1 puszka pomidorówWykonaniefilety z kurczaka oczyścić i pokroić w średniej wielkości kawałkicebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę na dużą i głęboką rozgrzaną patelnię wlać oliwę lub olej i wrzucić cebulę z czosnkiem. Chwilę podsmażać aż do zeszklenia cebulidorzucić kurczaka i doprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Podsmażać przez kilka minut w międzyczasie obrać marchewkę i pokroić ją w półtalarki. Dorzucić ją do kurczaka i podsmażać około 6 minutpodczas podsmażania przygotowywać pozostałe warzywa: cukinię pokroić w półtalarki, strąki groszku przekroić na pół, brokuła podzielić na malutkie różyczki a z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w niewielką kostkęcukinię dorzucić na patelnie, podsmażyć przez około 2 minuty i dorzucić pomidory z puszki. Całość przemieszać i znów zostawić do podsmażania na około 4 minutybrokuł i groszek wrzucić do garnka z wrzątkiem i blanszować około 2 minuty. Następnie przecedzić i dorzucić na patelnię z kurczakiem od razu dodając również paprykęcałość przemieszać i podsmażać jeszcze przez moment. Warzywa powinny pozostać jędrne, lekko chrupkie, brokuł i groszek wciąż zielone – w takiej wersji danie jest bardziej apetycznepodawać na ciepło z kaszą, ziemniakami, makaronem lub ryżem. Danie smakuje świetnie także bez dodatków i może być samodzielnym posiłkiem

Przepis własny.Polub i bądź w kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także