Tort brownie z malinami i kremem z owoców leśnych

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam piec torty – wymaga to dużo pracy, ale sprawia dużo radości. Staram się kombinować – a jest nas trochę w domu, więc okazji do pieczenia tortów jest kilka w roku. Tym razem jest to tort na roczek najmłodszego domownika. Tort ze spodem brownie, z kremem z owoców leśnych, bitą śmietaną, malinami obłożony masą maślaną na bazie mleka skondensowanego słodzonego – pyszny. Inspiracja z książki „Dziewczyny z wypiekami:
Tort o średnicy 22 cm
Brownie:
100 g masła
140 g gorzkiej czekolady
2 jajka M
120 g cukru
70 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem z owoców leśnych:
100 g purée z owoców leśnych (uzyskanego z ok. 350 g mrożonych owoców leśnych zagotowanych i przetartych przez sito)
20 g śmietanki 36%
20 g cukru
1 żółtko
5 g mąki ziemniaczanej
5 g żelatyny
150 g śmietanki 30‒36%, schłodzonej
150 g mascarpone, schłodzonego
Biszkopt:
4 jajka L
130 g cukru
100 g mąki pszennej typ 450
30 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem śmietankowo-waniliowy:
150 g śmietanki 30‒36%, schłodzonej
100 g mascarpone, schłodzonego
15 ml ekstraktu waniliowego
1,5 łyżki cukru pudru
Nasączenie:
125 ml soku wody z cytryną
Dodatkowo:
krem maślany z mlekiem skondensowanym (300g mleka skondensowanego schłodzonego i 300 g masła)
100 g malin
Przygotowanie
Brownie: Rozgrzej piekarnik do 160ºC. W garnuszku roztop masło, dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Przestudź. W misce roztrzep jajka z cukrem za pomocą rózgi. Połącz z czekoladą, następnie dodaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut, wyjmij z formy i wystudź.
Żelatynę zalej zimną wodą, tylko do jej przykrycia. Odstaw na 10 minut. Do garnuszka włóż purée z owoców leśnych, wsyp cukier, dodaj żółtko, mąkę ziemniaczaną i 20 g śmietanki. Zblenduj i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Do gorącego budyniu dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia. Budyń z żelatyną przykryj folią spożywczą tak, aby folia dotykała bezpośrednio budyniu – wówczas nie utworzy się kożuch, i wystudź. W misie miksera ubij zimną śmietankę i mascarpone na sztywny krem. Na koniec dodaj wystudzony budyń.
Nagrzej piekarnik do 170ºC. Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli umieść w misie miksera. Ubijaj do uzyskania gęstej piany, uważaj, aby ich nie „przebić”. Zacznij dodawać cukier, łyżka po łyżce. Miksuj około 10 minut na najwyższych obrotach do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Aby to sprawdzić, przetrzyj pianę pomiędzy palcami. Jeśli nie ma w niej grudek, białka są gotowe. Zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać żółtka, stopniowo i powoli, po każdym chwilę miksując. Mąki przesiej przez sito. Dodawaj do masy jajecznej w 3 turach, po każdej powoli i delikatnie mieszając szpatułką. Piecz przez 35 minut. Wystudź i przekrój na 2 blaty.
Ubij mascarpone ze śmietanką na sztywny krem. Pod koniec dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Na podkładzie tortowym/paterze/talerzu ostrożnie ułóż blat brownie. Wyłóż krem śmietankowo-waniliowy, bezpośrednio na kremie poukładaj maliny. Ułóż pierwszy blat biszkoptu i nasącz połową wody z cytryną. Wyłóż krem z owoców leśnych. Przykryj drugim blatem biszkoptu i nasącz pozostałą wodą z cytryną. Tort chłodź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Masa maślana: Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem. Gotową masę można zabarwić na dowolny kolor, dodając trochę barwnika spożywczego i miksując lub mieszając do uzyskania jednolitego koloru.
Za pomocą szpatułki cukierniczej lub noża obłóż tort połową kremu maślanego, wyrównaj i schłodź. Nałóż drugą warstwę kremu, wyrównaj i schłodź. Dowolnie udekoruj.
Smacznego!
Źródło:http://dom-agi.pl/tort-brownie-z-malinami-i-kremem-z-owocow-lesnych