Wykonanie
Przygotowanie sałatki nie jest pracochłonne, pozwala zaoszczędzić czas już podczas np. obiadu.Taki sam przepis wykorzystałam na zrobienie sałatki do słoików z
białej kapusty .Składniki :3 kg
czerwonej kapusty - poszatkowanej3
marchewki2
cebule1/3 szklanki
cukruSkładniki na zalewę:1 i 1/2 szklanki
oleju1 szklanka
octu 10 %2 łyżki
soli1/2 szklanki
cukruPrzygotowanie:Do zszatkowanej
kapusty dodać pokrojona
marchew oraz
cebulę, wymieszać i posypać odmierzonym
cukrem, wymieszać ponownie, pozostawić na 2 godz.Po tym czasie przygotować z podanych składników zalewę,
pola nią
kapustę- wymieszaćWkładać do czystych słoiczków, uciskać
kapustę aż pod sam dekielek, jeśli trzeba dodać zalewę ( na pewno trochę nam zostanie), przykryć, zakręcić dekielki.
Wyszło mi 7 średnich słoiczków.Należy przechowywać w chłodnym miejscu, nawet do miesiąca.