Ekspresowy pasztet z mięsa z rosołu (3 składniki)

nazwa

Wykonanie

Przepyszny, szybki i prosty pasztet z mięsa z rosołu – sprawdzi się świetnie do smarowania pieczywa i w roli mięsnego farszu. A co najważniejsze – nic się nie marnuje!
Ekspresowy pasztet z mięsa z rosołu (3 składniki)
Ekspresowy pasztet z mięsa z rosołu to najłatwiejsza na świecie pasta kanapkowa, dzięki której nic się nie marnuje. Takie wykorzystanie mięsa jest bardzo uniwersalne, możemy je doprawić pod swój smak. Proponowane w przepisie przyprawy można oczywiście podmienić na ulubione mieszanki, dodać wędzoną paprykę, chili, suszone zioła czy curry. Jak zawsze zachęcam do eksperymentów 😉
Składniki
Do tego przepisu niemal zawsze używam mięsa z pieczonego rosołu. Więcej o gatunkach mięs na rosół, które u mnie sprawdzają się najlepiej pisałam w tym przepisie .
Ten przepis nie uwzględnia warzyw z rosołu z prostego powodu – mają bardzo ,,rosołowy”, charakterystyczny smak. Po ich dodaniu pasta będzie miała wyraźny aromat rosołu. To jest oczywiście pyszne rozwiązanie, ale bez warzyw ten mięsny farsz staje się bardzo uniwersalny i przyjmie aromat wszelkich dodanych przypraw. Warzywa jak najbardziej można dorzucić do mięsa – wtedy zmniejszyłabym ilość dolanego rosołu, bo masa z warzywami będzie naturalnie wilgotniejsza.
Jeśli używamy mocno tłustych mięs (np. wołowiny z tłuszczem, kaczki czy gęsi) można całkowicie pominąć dodany olej.
Co może pójść nie tak?
Brak robota ręcznego, aby rozdrobnić mięso.
Poza malakserem/robotem ręcznym taką pastę można wykonać na kilka sposobów. Pierwszym jest przepuszczenie mięsa przez maszynkę, a potem wymieszanie z rosołem i olejem. Niektóre blendery o wysokiej mocy także dadzą sobie radę z tym zadaniem. W ostateczności można bardzo drobno posiekać mięso ostrym nożem – wymaga to jednak sporo cierpliwości.
Porcje: Słoik o pojemności 350 ml Czas: 3-5 min
Składniki
mięso z rosołu [300-400 g]
► rosół [100-125 ml / 1/2 szklanki]
olej [1-2 łyżki]
Przyprawy:
majeranek [1 łyżeczka]
czosnek granulowany [1 łyżeczka]
sól [1/2 łyżeczki lub do smaku]
Przygotowanie
Mięso przełożyć do misy malaksera/robota kuchennego i rozdrobnić. Stopniowo dodawać rosół i olej, do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Pod koniec miksowania dodać przyprawy i sprawdzić smak – ewentualnie doprawić według swoich preferencji.
Przechowywanie i mrożenie
Mięso w szczelnie zamkniętym słoiku powinno wytrzymać w lodówce 3-5 dni. Aby przedłużyć jego żywotność, można zalać górę cienką warstwą neutralnego w smaku oleju lub dobrej oliwy. Tłuszcz odetnie dopływ powietrza i powstrzyma na dłużej ewentualne pleśnienie. Niestety nie próbowałam mrozić tej pasty, ale jestem pewna, że bardzo dobrze zniesie taki sposób przechowywania. Zamrożona w woreczku strunowym lub słoiku wypełnionym do 3/4 wysokości powinna wytrzymać w zamrażalniku 2-3 miesiące.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku . Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!
🥪 Inne pyszne propozycje past na kanapki:
Pomidorowy pasztet do smarowania z czerwonej soczewicy.
Oryginalny hummus – przepis przywieziony z Izraela.
Paprykarz z tuńczyka z kaszą jaglaną.
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2021/02/ekspresowy-pasztet-z-miesa-z-rosolu-3-skladniki.html