Wykonanie
Faworki, to obok pączków najpopularnieszy przysmak karnawałowy. Nie może ich zabraknąć na Tłusty Czwartek.
Faworki – przepis:360-380 g
mąki pszennej5
żółtek180 g kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
spirytususzczypta
solismalec lub
olej do smażenia
cukier puderDo miski wsypujemy
mąkę. Dodajemy
żółtka,
cukier,
spirytus,
śmietanę i szczyptę
soli. Wyrabiamy dobrze ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Kroimy na paski szerokości 3 cm, a następnie na prostokąty o długości 7-13 cm. Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie, po czym przeciągamy przez nie jedne koniec ciasta.
Faworki smażymy na
smalcu lub
oleju (tak by pływały) na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni przekładamy je na ręcznik papierowy, aby nie były tłuste. Przed podaniem posypujemy je
cukrem pudrem.