Wykonanie
Niedługo Tłusty Czwartek - czas pączków i
faworków. Postanowiłam upiec
faworki w weekend. Moja 3-letnia córeczka chętnie mi pomagała, więc zrobienie ciasta poszło w mig.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej4
żółtka1 łyżka
spirytusu1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soli5 czubatych łyżek kwaśnej
śmietanydo smażenia najlepiej
smaleccukier puder do posypania
Mąkę mieszamy z
solą i
cukrem. Dodajemy
żółtka,
spirytus i
śmietanę. Ugniatamy na jednolitą masę. Rozbijamy wałkiem ok. 10 minut (polega to na rozpłaszczaniu ciasta, następnie zwijaniu i znowu ubijaniu). Dzięki temu ciasto będzie kruche z bąbelkami.Następnie porcjami wałkujemy ciasto na cienkie placki, podsypując
mąką, aby ciasto się nie przykleiło do blatu. Ciasto najpierw kroimy na paski szerokości 3-4 cm, następnie tniemy na ukośnie 8-10 cm paski.
Nacinamy każdy pasek w środku i przekładamy jeden z końców.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Jak ostygną posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego