ßßß



Składniki:1 kg mąki pszennej50 g świeżych drożdży150 g cukru500 ml mleka6 żółtek1 całe jajko100 g masłaopakowanie cukru wanilinowego40 ml spirytususkórka otarta z 1 cytrynypół łyżeczki soliNadzienie:5 żółtek70g cukru40g mąki pszennej400ml mleka kokosowego180g białej czekoladyPolewaczekolada mleczna1 tabliczkabiała czekolada2 tabliczkiwiórki kokosowe100 gramDodatkowo:Wykonanie:Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotowujemy krem: w dużej misce, ucieramy żółtka z cukrem, aż masa będzie jednolita. Następnie dolewamy 50 ml mleka, wsypujemy mąkę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. W rondelku zagotowujemy resztę mleka kokosowego na średnim ogniu. Zaczynamy dodawać utarte żółtka z mlekiem i mąką, cały czas mieszając w rondelku szpatułką, aż składniki stworzą jednolitą całość. Gotujemy całość i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdejmujemy rondelek z ognia i wprowadzamy do niego połamaną białą czekoladę, mieszając do momentu, w którym czekolada całkowicie rozpuści się w budyniu. Odkładamy do ostudzenia. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Gotowy krem Rafaello umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki pokrywamy lukrem i posypujemy wiórkami. Smacznego