,,Pączki Raffaello’’

nazwa

Wykonanie

Przepis na pączki kokosowe to moja nowa propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek. Z pewnością przypadną one do gustu wszystkim miłośnikom kokosa.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
150 g cukru
500 ml mleka
6 żółtek
1 całe jajko
100 g masła
opakowanie cukru wanilinowego
40 ml spirytusu
skórka otarta z 1 cytryny
pół łyżeczki soli
Nadzienie:
5 żółtek
70g cukru
40g mąki pszennej
400ml mleka kokosowego
180g białej czekolady
Polewa
czekolada mleczna
1 tabliczka
biała czekolada
2 tabliczki
wiórki kokosowe
100 gram
Dodatkowo:
Wykonanie:
Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotowujemy krem: w dużej misce, ucieramy żółtka z cukrem, aż masa będzie jednolita. Następnie dolewamy 50 ml mleka, wsypujemy mąkę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. W rondelku zagotowujemy resztę mleka kokosowego na średnim ogniu. Zaczynamy dodawać utarte żółtka z mlekiem i mąką, cały czas mieszając w rondelku szpatułką, aż składniki stworzą jednolitą całość. Gotujemy całość i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdejmujemy rondelek z ognia i wprowadzamy do niego połamaną białą czekoladę, mieszając do momentu, w którym czekolada całkowicie rozpuści się w budyniu. Odkładamy do ostudzenia. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Gotowy krem Rafaello umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki pokrywamy lukrem i posypujemy wiórkami. Smacznego
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/paczki-rafaello