Wykonanie
Gdy Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, a Ty wciąż nie masz pomysłu na prezent dla ukochanej osoby? A może w tym roku planujesz spędzić je samotnie celebrując miłość do samej siebie? Niezależnie od Twojej koncepcji wieczoru, jego świetnym uzupełnieniem będzie zjedzenie czegoś pysznego i najlepiej słodkiego. Przedstawiamy 3 inspiracje na walentynkowe desery, które podbiją
serce każdego łasucha!Co roku 14 lutego świat szaleje na punkcie wyznawania sobie uczuć, ale tegoroczne walentynki wymagają szczególnego kulinarnego zaangażowania. Restauracje, ze względu na pandemię, są wciąż zamknięte, dlatego wszelkie kolacje muszą odbywać się w domowym zaciszu. Oczywiście nadal możesz zamówić jedzenie na wynos, ale jeśli naprawdę Ci na kimś zależy, zgodnie z powiedzeniem „przez żołądek do serca”, zaserwuj tej osobie samodzielnie przygotowany posiłek lub przynajmniej deser . Jakie słodkości polecamy?Pucharki pełne smakuDesery podawane w szklanych naczyniach mają dwie główne zalety: wyglądają efektownie oraz są proste i szybkie w przygotowaniu. Najpopularniejszymi łakociami tego typu są
lody serwowane w pucharkach z dodatkami – koniecznie wypróbuj np. te o smaku
śmietankowym z gorącymi
malinami! Jeśli jednak chcesz spędzić w kuchni trochę więcej czasu, możesz stworzyć warstwowy deser, na przykład na bazie kremu ze
śmietanki i
mascarpone. Po ubiciu kremówki wystarczy zmieszać ją z
mascarpone – tego typu masa jest smakowita sama w sobie, ale można też ją urozmaicić wymiksowując w nią
owoce lub rozpuszczoną, ostudzoną
czekoladę. Pamiętaj, aby deser z takim kremem do chwili podania przechowywać w lodówce.– W przypadku deserów w pucharkach podstawę stanowi krem, ale równie ważne są inne dodatki, które dodają daniu charakter i sprawiają, że każdy kęs jest eksplozją smaków. Łagodną teksturę musu świetnie zrównoważą pokruszone
ciasteczka czy posiekane drobno
orzechy, a
słodycz kremu doskonale przełamią zblendowane
truskawki,
brzoskwinie czy
mango. Bardzo ważna jest też estetyka podania, o którą warto zadbać zarówno układając warstwy jak i dekorując górę świeżymi
owocami, słomką ptysiową czy polewą – dodaje Marzena Stokwisz z firmy Brześć, produkującej wyroby cukiernicze i przekąski.
Czekolada czy pralinki to miły walentynkowy upominek, ale stanowią też wspaniałą bazę do przygotowania innych słodkości, dlatego warto wykorzystać je w kuchni. Brownie z
truskawkami,
kakaowy biszkopt przełożony
kokosowym kremem lub fantazyjnie przystrojone babeczki to tylko niektóre z
czekoladowych deserów. Większość przysmaków wymaga rozpuszczenia
czekolady – samej bądź z dodatkiem
masła, a ta z pozoru łatwa czynność może sprawiać kłopoty. Zdarza się, że
czekolada ulega rozwarstwieniu lub przypaleniu, dlatego aby tego uniknąć, najlepiej jest ją roztopić w kąpieli
wodnej. Polega ona na włożeniu produktów do suchej miseczki i umieszczenia jej nad garnkiem z gotującą się
wodą, aż do całkowitego rozpuszczenia. Nie należy zbyt często mieszać
czekolady, trzeba też uważać na gotującą się
wodę – nie może zbyt mocno bulgotać, tak aby jej krople nie dostały się do masy.
Czekoladę, jeśli posiadasz specjalny podgrzewacz, możesz również podać w formie founde z
owocami do maczania. Istotną kwestią w przypadku deserów jest wybór
czekolady – unikaj produktów czekoladopodobnych i kup taką, którą zjadłabyś z przyjemnością. Bardziej wyrazisty smak uzyskasz dzięki produktom z wyższą zawartością
kakao – około 70%, natomiast
mleczna sprawi, że deser będzie jeszcze słodszy.Ciasta pyszne jak z piekarnikaUpieczone samodzielnie ciasto to oznaka szczególnego zaangażowania, ale jeśli nie wierzysz w swoje umiejętności kulinarne, zawsze możesz nieco nagiąć reguły miłosnej gry. Nie oznacza to, że masz kupić gotowy wypiek w
cukierni – wręcz przeciwnie, możesz przygotować ciasto samodzielnie, tyle że bez wyjątkowo zdradliwej czynności, jaką bywa pieczenie. Samo w sobie nie jest ono może zbyt trudne, ale przygotowanie ciasta wymaga cierpliwości i dokładności w odmierzaniu składników.– Utrudnieniem w pieczeniu może okazać się też piekarnik – nie każdy sprzęt, szczególnie stary, piecze równomiernie, dlatego wypiek może nam się po prostu przypalić czy nie dopiec. W przypadku ciast bez pieczenia spód bądź warstwy stanowią zwykle
herbatniki,
ciasteczka kruche czy francuskie,
krakersy, a nawet słomka ptysiowa. Możemy je położyć w całości lub drobno pokruszyć – w tym przypadku warto polać
ciasteczkową masę roztopionym
masłem lub nasączyć
kawą, tak aby była bardziej zbita – komentuje Marzena Stokwisz z firmy Brześć.Co do wypełnienia, czyli kremu, przepisów jest wiele, ale warto przyrządzić wyjątkowo pyszne ciasto banoffee. Łączy się w nim kruche maślane
ciasteczka z masą budyniowo-
krówkową,
bananami, a całość wykańcza
sosem karmelowym. Świetnie sprawdzi się też dobrze znany sernik na zimno z
serków homogenizowanych i
galaretki. Jedynym minusem ciast bez pieczenia jest to, że potrzebują czasu na stężenie, dlatego ciężko przygotować je na ostatnią chwilę.Pomysłów na walentynkowy wieczór jest mnóstwo, ale w tym roku najlepiej postawić na klasykę i przygotować pyszną kolację, której zwieńczeniem będzie wyjątkowy deser. Nieważne czy walentynki spędzisz z drugą połówką, przyjaciółką lub sama, odrobina
słodyczy z pewnością wprawi każdego w doskonały humor.