Wykonanie
Dlaczego dla leniwych? Bo po co smażyć powidła dwa
razy, jak można tylko raz? Te zwykłe, bez dodatków na pewno robicie, a jeżeli nie robiliście jeszcze czekoladowej wersji, to zróbcie koniecznie. Nie trzeba będzie ponownie smażyć następnej porcji
śliwek. Wystarczy tylko zostawić trochę powideł i gotowe z kilka minut .
Składniki:700 g
powideł śliwkowych50 g
kakao niesłodzonego50 g
czekolady (gorzka, deserowa lub nawet
mleczna)Wykonanie:Ostatniego dnia smażenia zwykłych powideł (o takich), odkładamy około 700 g. Przekładamy do drugiego garnka (lub po prostu używamy tego samego po tym, jak te oryginalne przełożyliśmy już do słoików). Dodajemy
kakao i połamaną
czekoladę. Mieszamy dokładnie, aby nie przypalić
kakao. Kiedy powidła są już jednorodne i gorące, przekładamy je do wyparzonych / wypieczonych, gorących słoików i zakręcamy wygotowanymi, osuszonymi zakrętkami.