ßßß Cookit - przepis na POLEWA CZEKOLADOWA

POLEWA CZEKOLADOWA

nazwa

Wykonanie

Polewa czekoladowa to bardzo popularny dodatek do ciast i ciasteczek, który nadaje wypiekom nie tylko estetycznego wyglądu, ale i poprawia ich walory smakowe. Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na lśniącą, nie łamiącą się, o delikatnej konsystencji polewę czekoladową, która zawsze się udaje. Polecam :)
Składniki :
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
5 łyżek wody
50 g masła
1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej (100g)
Wykonanie :
Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę stawiamy na małym ogniu i stale mieszając ogrzewamy do zagotowania. Zmniejszamy do minimum ogrzewanie, dodajemy masło i dalej mieszamy do jego rozpuszczenia się. Następnie dajemy połamaną na małe kawałki czekoladę, stale mieszamy, a gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia się masy. Gdy polewa zrobi się gęsta natychmiast polewamy ciasto równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni szpatułką.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/12/POLEWA-CZEKOLADOWA.html