Wykonanie
Polewa czekoladowa to bardzo popularny dodatek do ciast i
ciasteczek, który nadaje wypiekom nie tylko estetycznego wyglądu, ale i poprawia ich walory smakowe. Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na lśniącą, nie łamiącą się, o delikatnej konsystencji
polewę czekoladową, która zawsze się udaje. Polecam :)
Składniki :½ szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakao5 łyżek
wody50 g
masła1 tabliczka
czekolady deserowej lub
mlecznej (100g)Wykonanie :Do rondelka wsypujemy
cukier puder,
kakao i dokładnie mieszamy. Dodajemy
wodę stawiamy na małym ogniu i stale mieszając ogrzewamy do zagotowania. Zmniejszamy do minimum ogrzewanie, dodajemy
masło i dalej mieszamy do jego rozpuszczenia się. Następnie dajemy połamaną na małe kawałki
czekoladę, stale mieszamy, a gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia się masy. Gdy polewa
zrobi się gęsta natychmiast polewamy ciasto równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni szpatułką.
Polecam również :