Muffiny z borówkami

nazwa

Wykonanie

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Muffiny z borówkami są idealne do popołudniowej herbaty. Chrupiące z wierzchu, a w środku wilgotne… 🙂 Niebo w gębie! Jestem pewna, że zagoszczą na stałe w Waszym jadłospisie. Podczas przygotowywania tych babeczek bazowałam na moim sprawdzonym przepisie, którego używam od lat. Niezależnie, jakich dodatków użyjecie do muffinek, z tym ciastem zawsze urosną, będą delikatne, wilgotne, a z wierzchu zrumienione. Z tego przepisu wyjdzie Wam 12 malutkich, albo 6 dużych muffinek – w zależności, w jakiej formie będziecie je piec. Niezależnie od formy, czas pieczenia jest podobny, to około 30 minut, aż ciasto popęka i będzie rumiane. Jeśli lubicie wszystko co słodkie, posypcie dodatkowo muffinki cukrem pudrem lub oblejcie lukrem. Smacznego!
Takie muffiny będą doskonałe na wycieczkę oraz do pracy i szkoły 🙂
Zobacz też:
Muffinki z brzoskwiniami z puszki
Muffinki czekoladowe
Cytrynowe babeczki z malinami
Porcji: 6 lub 12 Czas gotowania: 40 minut
Składniki
200 g jogurtu naturalnego
jajko
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
łyżeczka sody
szczypta soli
garść borówek
Przepis
1
Łączymy ze sobą najpierw mokre składniki: jogurt, jajko oraz olej.
2
Następnie, cały czas mieszając dodajemy mąkę, cukier, sodę, sól.
3
Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy borówki i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była zbyt gęsta i trudna do przemieszania, dodajcie odrobinę oleju.
4
Gotową masę nakładamy do papilotek i pieczemy w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem.
5
Pieczemy około 30 minut, aż zaczną pękać na wierzchu i zrobią się rumiane.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2021/02/muffiny-z-borowkami