Pączki wg cioci Heleny

nazwa

Wykonanie

Pączki wg tego przepisu smażyła moja Ciocia śp. Helena. Były przepyszne. Mnie może nie do końca udało się usmażyć dokładnie takie same, ale też były smaczne.
Mogę spokojnie polecić ten przepis. Jest prosty, a cała tajemnica udanych pączków wg mnie tkwi w cierpliwym wyrobieniu ciasta.
Składniki :
1 kg mąki pszennej
10 żółtek
10 dag drożdży
3/4 szklanki cukru
ok.3 szklanek mleka
15 dag rozpuszczonego masła
smalec do smażenia ok.6 kostek
ewentualnie marmolada, spirytus
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, do drożdży dodać łyżkę cukru i szklankę letniego mleka- pozwolić im podwoić objętość
Do dużej miski wlać wyrośnięte drożdże, wsypywać stopniowo mąkę i ubite żółtka z cukrem- wyrabiać najlepiej ręką lub drewnianą łyżką- ok. 30 min.
Dodawać ostrożnie mleko, wyrabiać, na koniec dodać rozpuszczone masło, łyżkę spirytusu lub octu i wyrobić ok. 10 min.
Pozwolić by ciasto wyrosło, nakładać łyżką na oprószoną mąką rękę lub uformować wałek, odcinać po kawałku, dać kawałek marmolady, zaklejać ciasto by nie wypłynęło nadzienie
Smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu, z obu stron
Posypać po przestudzeniu cukrem pudrem lub zrobić lukier.
Smacznego.
Z połowy składników wyszły mi 23 pączki.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/03/paczki-wg-cioci-heleny.html