marmolada truskawkowa Jamar

nazwa

Wykonanie

Składniki
120 dag mąki krupczatki
25 dag cukru
Cukier puder do posypania pączków
15 dag masła
12 żółtek
1/2 l mleka
10 dag drożdży
50 g spirytusu
1 cukier waniliowy
marmolada truskawkowa Jamar
1 kg smalcu
Przygotowanie
1/4 kg mąki zaparzyć z 1/2 l wrzącego mleka. Rozrobić drożdże w 1/4 l ciepłego mleka wlać do ostudzonego zaparzonego ciasta, wymieszać i pozostawić w spokoju na 30 minut. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym wlać do rozczynu. Dosypać mąki i dobrze wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i spirytus. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm wykrawać krążki układać na środku każdego po kilka wiśni. osączonych z soku. przykrywać drugim krążkiem, zlepiać foremką brzegi pozostawić do wyrośnięcia .Wyrośnięte pączki smażyć na gorącym smalcu. Po zrumienieniu wyjmować na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/01/paczki-karnawaowe.html