Wykonanie
Wprawdzie już po Świętach, ale przepis na dobry makowiec zawsze się przyda. Wielkanoc, uroczystości rodzinne – ciasto, które jest pyszne. Pamiętajmy, że kiedyś
mak na Święta symbolizował dostatek, więc nie zapomnijmy o nim. Jeszcze podejścia do klasycznego
drożdżowego makowca nie robiłam, ale polecam ten przepis. Ciasto długo zachowuje świeżość i jest pyszne.
Składniki:Ciasto:500 g
mąki tortowej50 g świeżych
drożdży100 g
cukru pudru1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany18%200 g zimnego
masła1
jajko4
żółtkaotarta
skórka z cytryny1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soliMasa makowa:masa makowa z przepisu lub duża puszka masy makowej50 g
cukru pudru4
białkaWykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami
cukru pudru, mieszamy ze
śmietaną i łyżką
mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – zaczyn powinien podwoić objętość i zmienić konsystencję na puszystą.Do
mąki dodajemy resztę
cukru pudru,
masło, ekstrakt
waniliowy i mieszamy. Dodajemy rozmącone
jajko,
żółtka,
skórkę z cytryny,
sól i wyrośnięty zaczyn. Szybko zagniatamy niezbyt ścisłe ciasto, ale nie powinno ono bardzo lepić się do rąk. Ciasto można wyrobić też w mikserze z końcówką do kruchego ciasta. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.Ciasto dzielimy na 2 części. Na podsypanym
mąką blacie każdą część wałkujemy na duży prostokąt.Do gotowej masy makowej dodajemy ubite na sztywno
białka z
cukrem pudrem i delikatnie mieszamy.Na każdy placek wykładamy pół porcji masy makowej, rozsmarowujemy równo, zostawiając przy jednym z dłuższych brzegów margines ok. 2cm., i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego
boku (przeciwnego do tego z marginesem). Doklejamy margines do reszty ciasta i układamy rulon tak, by miejsce łączenia znalazło się pod
spodem.Makowce możemy przełożyć do długich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub ułożyć zwinięte luźno w pergamin na blasze piekarnika, gdy owijamy pergaminem zostawiamy ok 2 cm luzu.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 60 stopni i wkładamy do niego makowce na 15 minut. Zwiększamy temperaturę do 120 stopni i zostawiamy na kolejne 15 minut Kiedy ciasto podrośnie – zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut – do zezłocenia.Wystudzone makowce polukrować lub posypać
cukrem pudrem.Smacznego!