Wykonanie
Zakręcone
bezy z
czekoladą to najprostszy deser jaki może być, a przy tym tak zachwycający – i smakiem i magicznym wyglądem, który u każdej
bezy jest inny, zależnie od tego jak fale
czekolady się ułożą!
Bezy nakładamy za pomocą łyżki – szybko, byle jak, spontanicznie! I patrzymy co wyjdzie :)Jeśli spodziewacie się gości, to gorąco polecam Wam ten deser – przygotujecie go w kilka minut, a
potem już tylko
bezy się pieką, a raczej suszą. Ale spokojnie wystarczy im 1 godzina pieczenia w piekarniku i
potem jeszcze około pół godziny podsuszania. A goście na pewno będą zachwyceni takimi innymi bezikami niż typowe śnieżnobiałe, równe wersje.12 bez o średnicy ok. 7-8 cmSkładniki3
białka z
jajek L, tj. łącznie 120 g
białkaszczypta
soli170 g drobnego
cukru1/2 łyżeczki
soku z cytryny75 g
czekolady gorzkiej 70%
kakaodo dekoracjigorzkie, sypkie
kakaoWykonanie
czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej – tutaj instrukcja jak prawidłowo i najłatwiej roztapiać
czekoladę .
Czekoladę zostawić by przestygła
białka ubić na sztywno, ale tylko tyle ile potrzeba – nie przeciągać ubijania. Gdy tylko
białka się ubiją zacząć dodawać
cukier. Należy to robić stopniowo – mniej więcej po 1 dużej łyżce, cały czas ubijając. Gdy dodamy cały
cukier to na wolnych obrotach wmieszać
sok z cytryny i szczyptę
soli na wierzch ubitej piany wylać większość
czekolady – tak około 85% całości. W żadnym wypadku nie mieszać! A jedynie raz, góra dwa
razy przełożyć delikatnie łyżką masę, aby w bardzo minimalnym stopniu ją przemieszać – zależy nam by piana oraz
czekolada były niemal osobno – tak, aby gdy za chwilę będziemy łyżką wybierać masę, by tworzyć
bezy to, aby smugi
czekolady tworzyły wyraźne wzory, linie, smugi w naszej pianie na papier do pieczenia, położony na dużej blachę lub ruszcie z piekarnika, wykładać nasze
bezy. Z tej ilości wyłożymy 10 do 12 bez, ewentualnie 10 nieco większych. Zachowywać
między nimi jak największe odstępy. Co do samej techniki wykładania – dużą łyżką wybierać dużą porcję piany z
czekoladą w bardzo delikatny sposób – tak by nie mieszać niepotrzebnie masygdy już wyłożymy wszystkie
bezy, to pozostałą
czekoladę wylać drobnymi smużkami na wierzch każdej
bezy, tak, by dodatkowo podkreślić nasz
czekoladowy wzórblachę z
bezami włożyć do piekarnika nagrzanego do 125ºC. Piec przez 1 godzinęwyłączyć piekarnik, ale zostawić w nim
bezy, by w ten sposób wystygły do końcagotowe
bezy można dla ozdoby oprószyć gorzkim
kakao, ale nie jest to konieczne
Przepis własny. Inspiracja - przepis z bloga Callmecupcake.sePolub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także