Wykonanie
Składniki2 kg
szynki, bez kościmarynata1 łyżka roztopionego
masła klarowanego lub
oleju, np.
słonecznikowego lub rzepakowegosok z 1
pomarańczy80 ml
wina białego, wytrwanego1 łyżka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1/3 łyżeczki
tymianku1/3 łyżeczki
cynamonukilkanaście
goździków1 łyżka
miodu1 łyżka
powideł śliwkowych4 kulki
ziela angielskiego1
listek laurowy na dno naczynia1 łyżeczka
masła klarowanego lub
olejudo posmarowania w trakcie pieczenia1 i 1/2 łyżki
miodu1 i 1/2 łyżki
śliwkowychsos
miodowo-
śliwkowy do podaniasos powstały podczas pieczenia1 łyżka
miodu2 łyżki
powideł śliwkowychdodatkowożaroodporne naczynie z pokrywką, np. ceramiczneWykonanie
szynkę opłukać
wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem, Jeśli mamy kawałek
szynki z warstewką tłuszczu na wierzchu (taki będzie najlepszy), to tłuszcz naciąć nożem w kratkę, uważając by nie przeciąć
mięsanajlepiej i najwygodniej piec
szynkę w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Ale jeśli takiego nie mamy to użyć rękawa do pieczenia – w tym wypadku poniższy punkt z marynowaniem
mięsa wykonać tak, by wszystko – sok,
wino,
przyprawy i
mięso zostały zamknięte w rękawiedno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem/olejem i ułożyć w nim
mięso.
Mięso polać masłem/olejem i wetrzeć go, następnie polać
winem oraz
sokiem wyciśniętym z
pomarańczy. Obsypać z obu stron
solą,
pieprzem,
tymiankiem,
cynamonem i
goździkami, a następnie również wszystko wetrzeć. Na koniec nasmarować
mięso miodem oraz powidłamiprzykryć naczynie pokrywką (lub zamknąć rękaw) i włożyć do lodówki na minimum 3 h, a najlepiej na całą nocwyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki
mięso w naczyniu z marynatą, ale bez pokrywki (lub otwarty rękaw) wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiec przez 15 minut. Następnie przykryć
mięso pokrywką (zamknąć rękaw), zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez 2 godziny (po pół godziny na każde pół kg). Po tym czasie
mięso wyjąć z piekarnika, zdjąć pokrywkę,
mięso polać sosem, który się wytworzył, a następnie posmarować wierzch mieszanką
miodu i
powideł śliwkowych, wstawić z powrotem do piekarnika i piec już bez przykrycia jeszcze przez 15 minut by zapiec glazurę na
mięsiepo upieczeniu
mięso studzić pod przykryciem minimum 30-40 minut, by
soki się uspokoiły i wtedy można je kroić. Można je też całkowicie wystudzić i schłodzić pieczeń w lodówce i wtedy dopiero kroić – będziemy mogli uzyskać cienkie plasterki na kanapkizrobić
sos śliwkowo-
miodowy do podawania. Po upieczeniu i przestudzeniu
mięsa wyjąć je z naczynia żaroodpornego, z naczynia zlać cały powstały płyn, a
mięso włożyć do naczynia z powrotem, by nie wysychało. Natomiast płyn przelać przez sitko do garnuszka, by pozbyć się przypraw, a następnie dodać
miód, powidła i podgrzewać całość na średnim ogniu, aż do uzyskania zadowalającej konsystencji sosu, czyli gęstej ale lejącej – powinno to zająć od 15 do 30 minut w zależności od pierwotnej konsystencjipieczeń przechowywać w lodówce, pod przykryciem, podobnie sos. Jeśli chcemy odgrzać
szynkę, to podlać ją odrobiną
wody. Pieczeń można też podzielić na pół lub pojedyncze plastry i zamrozić