Misa mocy z kalafiorem, halloumi i hummusem

nazwa

Wykonanie

Misa mocy, miska zdrowia, poke bowl czy healthy bowl! Wiele nazw ale moc ta sama! Uwielbiam jedzenie, takie, kiedy mogę pomieszać różne składniki z różnych kuchni świata. Dzisiejsza misa mocy to danie międzynarodowe. Zaczęłam od przyrządzenia hummusu. Znacie mnie i wiecie, że rzadko idę na łatwiznę i gotuję od podstaw. Kupuję suchą ciecierzycę zalewam wodą na noc i gotuję na drugi dzień. Czy jest to trudne? Oczywiście, że nie!
Zdarza mi się, że zapominam o namoczeniu ciecierzycy ale mam plan B. W zamrażalce zawsze znajdę już namoczone strączki. Wystarczy je wrzucę do wrzątku i ugotuję. Zdradzę wam tajemnicę. Tak postępuję ze wszystkim strączkami. Według mnie hummus z własnoręcznie gotowanej ciecierzycy jest o wiele smaczniejszy. Przygotowując hummus korzystam z przepisu na domowy hummus, który od czasu do czasu urozmaicam np. posypując go przyprawą dukkah .
Misa mocy z halloumi to niezła doza białka i tłuszczu. Halloumi to ser solankowy, które zrumieniony na patelni nabiera smaku. Osobiście przepadam za tym serem i stosuję go w mojej kuchni bardzo często, głównie na gorąco. Smażę plastry sera bezpośrednio na patelni, zwykłej lub grillowej lub panieruję halloumi w przyprawach i migdałach przed smażeniem.
Kalafior to pospolite warzywo, które w misce mocy przechodzi metamorfozę. Wiele osób nie cierpi gotowanego kalafiora, więc po co się męczyć skoro kalafior można upiec. Pieczony kalafior smakuje o wiele lepiej. Tym razem pokroiłam go na plastry, skropiłam oliwą i piekłam al dente w nagrzanym piekarniku.
C jeszcze zawiera miska mocy? Awokado ! Awokado jest zdrowe i pełne wysokowartościowych kwasów tłuszczowych. Nc dziwnego, że awokado jest często zwane avo – mazing. Jem je codziennie jako dodatek do sałatki lub koktajlu .
Tak mocna jest miska mocy według dzisiejszego przepisu. Proste składniki, które ja zawsze mam w lodówce.
Misa mocy
2 porcje
Składniki:
120 g halloumi
1 łyżeczka kokosowego oleju do smażenia
porcja hummus, tutaj przepis
1 awokado
2 łyżeczki przyprawy dukkah
300 g kalafiora
1 łyżka oliwy
sól i przyprawy do smaku
garść włoskich orzechów
50 g sałatkowego miksu
2 łyżki karmelizowanego octu balsamicznego, tutaj przepis
Przygotuj dwie miski. Na dnie ułóż porcję sałatkowego miksu i hummus. Pokrój halloumi na cienkie plasterki i smaż na złoty kolor na rozgrzanym kokosowym oleju. Uwaga, smażony halloumi pryska tłuszcz. Usuń liście z kalafiora i twardą łodygę. Pokrój warzywo na plastry o grubości 1 cm. Skrop oliwą, posyp solą i przyprawami wedle smaku. Piecz kalafior w nagrzanym piekarniku na 200ºC. Kalafior powinien być al dente, więc 25 minut w zupełności wystarczy. Kalafiora i halloumi proponuję przyrządzić jednocześnie. Kiedy pieczenie kalafiora dobiega końca zaczynam smażyć halloumi. Ułóż gorący halloumi i kalafior na sałacie. Sałatka będzie na ciepło z zimnymi dodatkami. Na wierzchu połóż kawałki awokado i orzechy.
Dodatkowo ugotowałam karmelizowany sos z octu balsamicznego. Pamiętaj, gotuj sos wolno aż zacznie zacznie gęstnieć. Polej sałatkę sosem. Posypałam sałatkę dodatkowo dukkah. Smacznego!
Źródło:https://codojedzenia.pl/misa-mocy-z-kalafiorem-halloumi-i-hummusem