ßßß
Misa mocy z halloumi to niezła doza białka i tłuszczu. Halloumi to ser solankowy, które zrumieniony na patelni nabiera smaku. Osobiście przepadam za tym serem i stosuję go w mojej kuchni bardzo często, głównie na gorąco. Smażę plastry sera bezpośrednio na patelni, zwykłej lub grillowej lub panieruję halloumi w przyprawach i migdałach przed smażeniem.Kalafior to pospolite warzywo, które w misce mocy przechodzi metamorfozę. Wiele osób nie cierpi gotowanego kalafiora, więc po co się męczyć skoro kalafior można upiec. Pieczony kalafior smakuje o wiele lepiej. Tym razem pokroiłam go na plastry, skropiłam oliwą i piekłam al dente w nagrzanym piekarniku.C jeszcze zawiera miska mocy? Awokado ! Awokado jest zdrowe i pełne wysokowartościowych kwasów tłuszczowych. Nc dziwnego, że awokado jest często zwane avo – mazing. Jem je codziennie jako dodatek do sałatki lub koktajlu .
Tak mocna jest miska mocy według dzisiejszego przepisu. Proste składniki, które ja zawsze mam w lodówce.Misa mocy2 porcjeSkładniki:120 g halloumi1 łyżeczka kokosowego oleju do smażeniaporcja hummus, tutaj przepis1 awokado2 łyżeczki przyprawy dukkah300 g kalafiora1 łyżka oliwysól i przyprawy do smakugarść włoskich orzechów50 g sałatkowego miksu2 łyżki karmelizowanego octu balsamicznego, tutaj przepis
Przygotuj dwie miski. Na dnie ułóż porcję sałatkowego miksu i hummus. Pokrój halloumi na cienkie plasterki i smaż na złoty kolor na rozgrzanym kokosowym oleju. Uwaga, smażony halloumi pryska tłuszcz. Usuń liście z kalafiora i twardą łodygę. Pokrój warzywo na plastry o grubości 1 cm. Skrop oliwą, posyp solą i przyprawami wedle smaku. Piecz kalafior w nagrzanym piekarniku na 200ºC. Kalafior powinien być al dente, więc 25 minut w zupełności wystarczy. Kalafiora i halloumi proponuję przyrządzić jednocześnie. Kiedy pieczenie kalafiora dobiega końca zaczynam smażyć halloumi. Ułóż gorący halloumi i kalafior na sałacie. Sałatka będzie na ciepło z zimnymi dodatkami. Na wierzchu połóż kawałki awokado i orzechy.Dodatkowo ugotowałam karmelizowany sos z octu balsamicznego. Pamiętaj, gotuj sos wolno aż zacznie zacznie gęstnieć. Polej sałatkę sosem. Posypałam sałatkę dodatkowo dukkah. Smacznego!