Wykonanie
Delikatny, rozpływający się w ustach karmelowy chlebek
bananowy to rewelacyjne ciasto, do którego można wykorzystać bardzo dojrzałe
banany. Długo zachowuje świeżość, jest bardzo wilgotny, miękki, a karmelizowany
cukier nadaje mu głębokiego, wspaniałego smaku.
Karmelowy chlebek
bananowyChlebki bananowe z różnych przepisów piekę od lat, ale żaden nie przekonał mnie na tyle, aby pojawić się na blogu. Zwykle były zbyt ciężkie, gliniaste, szybko przesychały i po prostu nie odpowiadały mi w smaku. Aż do czasu. Ten wspaniały i super prosty chlebek ma w przepisie jeden niespotykany sekret – przed dodaniem
cukru i
masła do ciasta zmieniamy je w coś na wzór karmelu czy sosu
krówkowego. To właśnie ten zabieg da nam niezwykłą konsystencję. Do tego spora szczypta
soli i
cynamon, aby podkręcić słodki,
bananowy smak. Polecam podawać z odrobiną
masła orzechowego. Trudno poprzestać na jednym kawałku!SkładnikiW tym przepisie idealnie sprawdzą się mocno dojrzałe, ,,cętkowane”
banany. Im bardziej dojrzały
banan, tym więcej
skrobii rozłożyło się na
cukry proste, stąd słodszy smak.W wielu przepisach na chlebek
bananowy można spotkać
cukier trzcinowy lub muscavado. Tutaj polecałabym jednak użyć zwykłego kryształu, bo łatwiej kontrolować stopień brązowienia podczas robienia karmelu.
Cukier trzcinowy łatwiej przypalić, bo nie widać tak dokładnie zmiany koloru.Do pieczenia wykorzystałam zwykłą
mąkę pszenną, dobrze nadadzą się typy 500 i 550.
Przechowywanie i mrożenieChlebek pozostanie świeży i miękki nawet przez 3-4 dni. Najlepiej przechowywać go w szczelnym opakowaniu. Bez problemu można go także zamrozić w całości lub w plastrach. Rozmrozić najłatwiej przez noc w lodówce, a następnie podgrzać przez moment w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż środek
chlebka będzie ciepły. Można także odgrzać plastry w tosterze lub na patelni np. w formie tostów francuskich.Porcje: keksówka o wymiarach 23 x 11 cm / 12 kawałków Czas: 10 min przygotowywania + 60 min pieczeniaSkładniki►
cukier biały [200 g / 1 szklanka]►
masło [200 g / 1 kostka]► dojrzałe
banany [3 średnie sztuki / ok. 350 g]►
jajka rozmiar L [2 sztuki]►
mąka pszenna [250 g]►
proszek do pieczenia [2 płaskie łyżeczki]Dodatkowo:►
sól [1/2 łyżeczki]►
cynamon [1/2 łyżeczki]PrzygotowanieNa patelnię lub do garnka z powłoką non stick dodać 200 g
cukru i 200 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę. Podgrzewać powoli, cały czas mieszając . Po kilku minutach
cukier zacznie się rozpuszczać w
maśle i tworzyć charakterystyczną krówkę/karmel. Tak przygotowaną masę doprawić
solą i
cynamonem, wymieszać, zdjąć z palnika i przestudzić.Do masy karmelowej dodać 3
banany i rozgnieść je porządnie widelcem lub tłuczkiem do
ziemniaków. Jeśli chcemy
mieć całkowicie gładki chlebek, można zmiksować
banany na gładki krem za pomocą ręcznego blendera.Do przestudzonej masy wbić 2
jajka, wymieszać. Dodać 250 g
mąki i 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia.Keksówkę wysmarować
masłem i wysypać
mąką lub
bułką tartą. Można także przygotować pastę do smarowania blaszek mieszając łyżkę
mąki i łyżkę
oleju, wymieszać i wysmarować dokładnie wszystkie ścianki foremki.Przelać ciasto do keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 60 min (jeśli wierz zacznie się zbytnio rumienić, można przykryć folią aluminiową.Wystudzić przed krojeniem.Kalorie i makroskładnikiKalorie i makroskładniki na 1 z 12 kawałków, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.Na 1 kawałek273 kcal, 31 g węglowodanów, 15 g tłuszczu, 3 g
białka*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.Jeśli masz jakieś pytania…Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku . Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość ?Smacznego!