Wykonanie
Co się stanie jeśli pozwolicie dziecku na przejęcie kuchni, bo same jesteście tak chore, że nie macie siły zwlec się z łóżka? Katastrofa? Klęska? Wielki bałagan? Otóż nie. Powstaną moi
drodzy rogaliki. Mój syn odkąd zaczął porządnie siedzieć, często towarzyszył mi w kuchni siedząc na blacie. Robił różne rzeczy. Czasem układał Lego, czasem opowiadał co było w przedszkolu, zdarzało się, że szperał w szafkach pytając o zastosowanie różnych produktów. A czasem wysypywał
mąkę, mieszał, poznawał smaki. Rozsypywał
groch,
ciecierzycę. Tak, bywało że po wspólnym gotowaniu miałam mnóstwo sprzątania. Czy było warto? Zdecydowanie! Dziś bardzo pewnie czuje się w kuchni, co mnie cieszy, bo liczę na to, że tej pewności w dorosłym życiu nie zgubi. No i nie umrze z głodu, gdy będzie układał sobie swój świat. Można powiedzieć, że czuję jakbym zbierała plony swojej pracy w przeszłości. A rogaliki wyszły przepyszne!
Składniki:190 ml letniego
mleka- u nas owsiane35 g gęstego
jogurtu70 g miękkiego
masła25 g świeżych
drożdży1
jajko500 g
mąki pełnoziarnistejSzczypta
soliŁyżeczka
cukruWykonywanie:
Drożdże rozkrusz do miseczki, wsyp
cukier i pół szklanki letniego
mleka. Wymieszaj całość. Odstaw aż zacznie bąbelkować. W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki i wlej
drożdże. Wyrób ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli użyjesz sprzętu, zajmie to chwilę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Po tym czasie uformuj kulkę i wyrób okrągły, płaski placek. Podziel go na 8 trójkątów. Zwijaj je zaczynając od szerszej strony. Układaj
rogale na blaszce do pieczenia, wyłożonej matą do pieczenia. Pozostaw
rogale na 10 minut aż trochę urosną, i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok 30-25 minut. Są świetne na słodko jak i w wersji wytrawnej.