Wykonanie
Przepis znalazłam na blogu 'Uwaga babcia gotuje'. Jak zobaczyłam tam na zdjęciu
baranka to od razu wiedziałam że muszę go zrobić. Może nie wyszedł tak jak chciałam, ale i tak w niczym mi to nie przeszkadza :)Składniki:500 g
mąki2
jajka210 ml ciepłego
mleka30 g świeżych
drożdży60 g roztopionego
masła1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku z dodatkiem
cukru.Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy rozpuszczone
drożdże i wyrabiamy jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Formułujemy kulkę i delikatnie posypujemy wierzch
mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość - ok. 1-2 godz).Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, wykładamy na obsypaną
mąką stolnicę i robimy mordkę
baranka, a następnie robimy długie, cienkie wałeczki i zwijamy w
ślimaki tworząc rogi oraz tułów
barana.Wciskamy
rodzynki, które będą jako oczy. Całość odstawiamy na jakieś 10 min, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200st. C. Wkładamy naszą
bułkę i pieczemy ok. 20 - 25min. Smarujemy całość
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem i wkładamy jeszcze na 1-2 min do piekarnika.Studzimy na kratce.
Smacznego ! :)