Wykonanie
24 października, 2020 11:22 napisane przez
Miss BerryTa zupa krem z
batata z
curry i
krewetkami to
absolutny hit. Jeśli lubicie dania azjatyckie, lekko słodkie i treściwe kremy, to będzie to coś dla was. Zupa ta jest bardzo szybka do przygotowania – dosłownie w mniej niż 30 minut możecie cieszyć się już z jedzenia. Wyobraźcie sobie aksamitne połączenie słodkich
batatów z tłustym
mlekiem kokosowym, aromatyczną czerwoną pastą
curry i
sosem rybnym dla dodania głębi smaku i efektu ‘umami’. Wszystko to z dodatkiem chrupiących
krewetek i
orzechów (na zdjęciu
płatki migdałów, ale polecam również siekane
orzechy ziemne).Krem z
batata z
curry i
krewetkami – przepis znajdziecie poniżej.
Krem z
batata z
curry i
krewetkamiAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 25 minutW
sumie: 35 minutPorcje: 5Składniki1 kg
batatów200 ml
mleka kokosowego4 łyżki
sosu rybnego2 łyżeczki
soli (lub do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz1-2 łyżeczki czerwonej pasty
curry (ewentualnie ½ łyżeczki dobrej
przyprawy curry w proszku)15 surowych
krewetek1 łyżka
skrobi ziemniaczanejolej do smażenia
płatki migdałów lub
orzeszki ziemnekolendra (opcjonalnie)Przygotowanie
Bataty obrać i pokroić w małą kostkę.Przełożyć do garnka i zalać
wodą tylko do poziomu przykrycia
batatów.Gotować do miękkości przez około 15 minut.Następnie odlać nadmiar
wody i zmiksować zupę na krem.Dodać
mleko kokosowe i pastę
curry i wymieszać do połączenia. Jeśli krem jest zbyt gęsty - dolać odrobinę
wody.Gotować jeszcze 5 minut, doprawić
sosem rybnym,
solą i
pieprzem do smaku.
Krewetki dokładnie osuszyć, a następnie posypać
solą,
pieprzem i odrobiną
skrobi ziemniaczanej. Smażyć na patelni przez ok. 1,5 minuty na każdej stronie.Zupę przelać do misek, na wierzch położyć podsmażone
krewetki, posypać
płatkami migdałów lub posiekanymi
orzechami ziemnymi. Opcjonalnie dodać świeżą
kolendrę. Smacznego!3 . 5.3251
Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!
Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Od dziecka związana z IT, pracuję jako Product Owner w szwedzkiej firmie e-commerce. Po godzinach gotuję i odwiedzam wrocławskie restauracje. Staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie