ßßß Cookit - przepis na Krem z batata z curry i krewetkami

Krem z batata z curry i krewetkami

nazwa

Wykonanie

24 października, 2020 11:22 napisane przez Miss Berry
Ta zupa krem z batata z curry i krewetkami to absolutny hit. Jeśli lubicie dania azjatyckie, lekko słodkie i treściwe kremy, to będzie to coś dla was. Zupa ta jest bardzo szybka do przygotowania – dosłownie w mniej niż 30 minut możecie cieszyć się już z jedzenia. Wyobraźcie sobie aksamitne połączenie słodkich batatów z tłustym mlekiem kokosowym, aromatyczną czerwoną pastą curry i sosem rybnym dla dodania głębi smaku i efektu ‘umami’. Wszystko to z dodatkiem chrupiących krewetek i orzechów (na zdjęciu płatki migdałów, ale polecam również siekane orzechy ziemne).
Krem z batata z curry i krewetkami – przepis znajdziecie poniżej.
Krem z batata z curry i krewetkami
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
W sumie: 35 minut
Porcje: 5
Składniki
1 kg batatów
200 ml mleka kokosowego
4 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki soli (lub do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz
1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry (ewentualnie ½ łyżeczki dobrej przyprawy curry w proszku)
15 surowych krewetek
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
olej do smażenia
płatki migdałów lub orzeszki ziemne
kolendra (opcjonalnie)
Przygotowanie
Bataty obrać i pokroić w małą kostkę.
Przełożyć do garnka i zalać wodą tylko do poziomu przykrycia batatów.
Gotować do miękkości przez około 15 minut.
Następnie odlać nadmiar wody i zmiksować zupę na krem.
Dodać mleko kokosowe i pastę curry i wymieszać do połączenia. Jeśli krem jest zbyt gęsty - dolać odrobinę wody.
Gotować jeszcze 5 minut, doprawić sosem rybnym, solą i pieprzem do smaku.
Krewetki dokładnie osuszyć, a następnie posypać solą, pieprzem i odrobiną skrobi ziemniaczanej. Smażyć na patelni przez ok. 1,5 minuty na każdej stronie.
Zupę przelać do misek, na wierzch położyć podsmażone krewetki, posypać płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami ziemnymi. Opcjonalnie dodać świeżą kolendrę. Smacznego!
3 . 5.3251
Podoba Ci się ten przepis?
Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Od dziecka związana z IT, pracuję jako Product Owner w szwedzkiej firmie e-commerce. Po godzinach gotuję i odwiedzam wrocławskie restauracje. Staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:https://missberry.pl/krem-z-batata-z-curry-i-krewetkami