Wykonanie
Chcesz upiec domowy chleb? Podaje prosty przepis na pyszny chlebek z chrupiącą skórką oraz z ziarnami. Pięknie pachnie a przy tym smakuje wybornie.
Składniki:
mąka pszenna razowa chlebowa 300 g
mąka żytnia jasna 100 g
mąka pszenna chlebowa 100 gokoło 100 g nasion (
słonecznik,
pestki dyni,
sezam) i
otrębysól 10 g14 g świeżych
drożdży1 łyżka
miodu1 łyżeczka
cukru brązowegowoda 340 mlPrzygotowanie:
Mąki przesiewamy do dużej miski i mieszamy z ziarnami,
otrębami i
solą.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy
cukier i
miód, wlewamy do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, ponownie wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Masę przekładamy do dwóch foremek około 30 x 11 cm wysmarowanych
oliwą i wysypanych
bułką tartą. Wierzch smarujemy roztrzepanym
białkiem i posypujemy
słonecznikiem. Odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 220. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C pieczemy jeszcze 40 minut Wyjmujemy i studzimy.