Wykonanie
Składniki:-500g
mąki-pół łyżeczki
soli-1 opakowanie
drożdży suszonych-ok. 1 szklanki ciepłego
mleka-
żółtko-2 łyżki roztopionego
masła-łyżeczka płaska
cukru-1 kg
pieczarek-duża
cebula-
masło-
sól,
pieprz-
białko-
czarnuszkaWykonanie:Pół szklanki
mąki,
drożdże,
cukier zalać ciepłym
mlekiem, ciągle mieszając.
Mleka dolewać tyle, żeby zaczyn był jak gęsta
śmietana. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy resztę
mąki, dodajemy wyrośnięty zaczyn,
sól,
żółtko, roztopione
masło, mieszamy i dolewamy stopniowo ciepłe
mleko i znowu
mleka tyle , żeby ciasto nie było za rzadkie. Wyrabiamy , jak odstaje od ręki, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie robimy farsz:
Pieczarki kroimy na bardzo drobno, wysmażamy na patelni aż
woda odparuje,
potem dodajemy
masło , żeby delikatnie zrumienić.
Cebulkę drobno pokrojoną blanszujemy , dodajemy do
pieczarek, doprawiamy
solą pieprzem.Wyrośnięte ciasto , przerabiamy delikatnie na stolnicy, dzielimy na 2-3 kulki, żeby lepiej było rozwałkować.Wałkujemy bardziej na prostokąty dość cienko i kroimy paski na szer. ok 8-10 cm. Po środku każdego paska nakładamy farsz, zwijamy i układamy na blasze zakończeniem do dołu.Każdy pasek smarujemy
białkiem i posypujemy
czarnuszką.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut w 180 st.Zawsze zaglądamy do piekarnika- mają być piękne rumiane.