ßßß Cookit - przepis na Pierogi szwedzkie

Pierogi szwedzkie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-500g mąki
-pół łyżeczki soli
-1 opakowanie drożdży suszonych
-ok. 1 szklanki ciepłego mleka
-żółtko
-2 łyżki roztopionego masła
-łyżeczka płaska cukru
-1 kg pieczarek
-duża cebula
-masło
-sól, pieprz
-białko
-czarnuszka
Wykonanie:
Pół szklanki mąki, drożdże, cukier zalać ciepłym mlekiem, ciągle mieszając. Mleka dolewać tyle, żeby zaczyn był jak gęsta śmietana. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, żółtko, roztopione masło, mieszamy i dolewamy stopniowo ciepłe mleko i znowu mleka tyle , żeby ciasto nie było za rzadkie. Wyrabiamy , jak odstaje od ręki, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie robimy farsz:
Pieczarki kroimy na bardzo drobno, wysmażamy na patelni aż woda odparuje, potem dodajemy masło , żeby delikatnie zrumienić. Cebulkę drobno pokrojoną blanszujemy , dodajemy do pieczarek, doprawiamy solą pieprzem.
Wyrośnięte ciasto , przerabiamy delikatnie na stolnicy, dzielimy na 2-3 kulki, żeby lepiej było rozwałkować.
Wałkujemy bardziej na prostokąty dość cienko i kroimy paski na szer. ok 8-10 cm. Po środku każdego paska nakładamy farsz, zwijamy i układamy na blasze zakończeniem do dołu.
Każdy pasek smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut w 180 st.
Zawsze zaglądamy do piekarnika- mają być piękne rumiane.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2020/03/22/pierogi-szwedzkie