ßßß Cookit - przepis na DUTCH BABY Z TRUSKAWKAMI I SYROPEM KLONOWYM

DUTCH BABY Z TRUSKAWKAMI I SYROPEM KLONOWYM

nazwa

Wykonanie

Dutch baby czyli pieczony naleśnik. Bardzo populary w kuchni amerykańskiej. Truskawki możecie zastąpić innymi owocami. Świetnie sprawdzą się jabłka w połączeniu z cynamonem. Bardzo polecam 🙂
SKŁADNIKI / 1-2 porcje
jajka, 2 szt.
mleko, 100 ml
mąka pszenna, 60 g
cukier wanilinowy, 1 łyżeczka
truskawki, 150 g
cukier puder
syrop klonowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka połączyć z mlekiem, mąką i cukrem.
Blaszkę lub naczynie żaroodporne wstawić na kilka minut do piekarnika, rozgrzanego do 220 stopi. Naczynie wysmarować masłem. Wlać masę.
Na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Jeśli używacie mrożonych trzeba je rozmrozić i odsączyć z namiaru wody.
Piec około 15-20 minut.
Naleśnik podawać posypany cukrem pudrem i polany syropem klonowym.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/dutch-baby-z-truskawkami-i-syropem-klonowym