Wykonanie
switch to english version
Puszyste, wilgotne i długo utrzymujące świeżość ciasto z
truskawkami. Wysokie i podzielne - pieczone w sporej foremce. Lekkie - pieczone z dodatkiem
oleju i dużej ilości
mleka.
Truskawki w tym cieście smakują cudownie, puszczają sporo soku, który wsiąka w ciasto i czyni je jeszcze bardziej wilgotnym. Do ciasta będziecie potrzebować proste i łatwo dostępne składniki, które pewnie macie w domu, dokupcie jedynie
truskawki. Ciasto bardzo nam smakowało :).Składniki:4 duże
jajka1 i 1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 szklanka (250 ml)
oleju np.
słonecznikowego lub rzepakowego1 szklanka (250 ml)
mleka450 g (3 szklanki)
mąki pszennej1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g) lub ziarenka z 1
laski wanilii2 łyżeczki
proszku do pieczenia500 - 600 g
truskawekWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka (w całości) i oba
cukry umieścić w misie miksera i ubić (końcówkami miksera do ubijania piany z
białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet
potroi swoją objętość. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7 - 10 minut, mikserem ręcznym od 10 - 15 minut. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund. Wlewać strużką
olej, dalej ubijając. Następnie wlewać strużką
mleko, dalej ubijając. Bezpośrednio do piany przesiać
mąkę pszenną z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z
ciastem przy pomocy szpatułki.Ciasto wlać do formy o wymiarach dolnych 33 x 22 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć
truskawki, odszypułkowane i przekrojone na pół, jedna obok drugiej. Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Po wystudzeniu można oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).