Puszyste ciasto z truskawkami

nazwa

Wykonanie

switch to english version
Puszyste, wilgotne i długo utrzymujące świeżość ciasto z truskawkami. Wysokie i podzielne - pieczone w sporej foremce. Lekkie - pieczone z dodatkiem oleju i dużej ilości mleka. Truskawki w tym cieście smakują cudownie, puszczają sporo soku, który wsiąka w ciasto i czyni je jeszcze bardziej wilgotnym. Do ciasta będziecie potrzebować proste i łatwo dostępne składniki, które pewnie macie w domu, dokupcie jedynie truskawki. Ciasto bardzo nam smakowało :).
Składniki:
4 duże jajka
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka (250 ml) oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego
1 szklanka (250 ml) mleka
450 g (3 szklanki) mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) lub ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 - 600 g truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka (w całości) i oba cukry umieścić w misie miksera i ubić (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7 - 10 minut, mikserem ręcznym od 10 - 15 minut. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Następnie wlewać strużką mleko, dalej ubijając. Bezpośrednio do piany przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z ciastem przy pomocy szpatułki.
Ciasto wlać do formy o wymiarach dolnych 33 x 22 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć truskawki, odszypułkowane i przekrojone na pół, jedna obok drugiej. Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/puszyste-ciasto-z-truskawkami