Wykonanie
150 ml
mleka350 g
trzcinowego cukru2 duże
jajka1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu225 g
pszennej mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonuszczypta
soli400 g
śliwek, wypestkowanychPolewa cynamonowa30 g
masła½ łyżeczki
cynamonu2 łyżki golden
syropu50 g
cukru pudruNastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu, podgrzewanie góra – dół.
Masło rozpuść na patelni smaż w niskiej temperaturze aż będzie lekko brązowe. Osobiście smażyłam na kuchni indukcyjnej na 4 poziomie przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby
masło się nie przypaliło. Można również smażyć
masło w wyższej temperaturze ale o wiele krócej bo tylko 2-3 minuty i energicznie mieszając.Do
masła wlać
mleko, dodać
jajka, 300 g
cukru,
waniliowy ekstrakt,
sól i wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać odważoną
mąkę z
proszkiem do piecznia. Dodać do
maślanej masy i wymieszać balonową trzepaczką, nie miksować.Foremkę o rozmiarach 22 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto na dno. Przepołowione
śliwki włóż do miski z resztą
cukru i
cynamonem. Przemieszaj aby
śliwki były obtoczone . Ułóż
śliwki na cieście. Posyp resztą
cynamonowego cukru, który nie przykleił się do
śliwek. Wstaw blaszkę z
ciastem do piekarnika i piecz przez 25 – 35 minut. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.W międzyczasie przygotuj cynamonowa polewę. Zrumień
masło na patelni podobnie jak to dodane do ciasta. Następnie wlej
syrop, wsyp
cukier puder,
cynamon i mieszaj aż polewa będzie gładka i jednolita. Polej ciasto polewą, odczekaj aż polewa zastygnie, po czym pokrój ciasto na 16 kawałków. Smacznego!