ßßß
Składniki :maślaki, u mnie ok 1 kgcebula kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiegoliść laurowycukier, sólocet
Przygotowanie :Grzyby obrać i umyćDo lekko posolonego i zakwaszanego wrzątku wrzucić maślakiGotować na małym ogniu ok. 5-10 min., ostrożnie by się nie rozleciałyPrzelać przez sito, odcedzić i przepłukać na sicie wrzącą wodą, dokładnie odcedzićPrzygotować zalewę w proporcjach 3 szklanki wody na 1 szklankę octu 10%Dodać do tego pokrojoną w cienkie plastry cebulę oraz 8-10 łyżek cukru, ziarnka pieprzu i ziela oraz 3 łyżeczki soli i liść laurowy - zagotowaćOsączone grzyby ułożyć w czystych słojach, tak by było ich 3/4 objętości słoika, włożyć po kilka plastrów cebuli, zalać po brzegi wrzącą zalewą, przykryć dekielkami, zakręcićWszystkie słoje ustawić na grubej ściereczce, przykryć kocem do dnia następnego.Jeśli ktoś lubi mniej słodką zalewę to doda mniej cukru.Liścia laurowego wyjmujemy z zalewy i raczej nie dodajemy do słojów, to samo z zielem.