Wykonanie
Macie ochotę na pyszne pieczone ziemniaczki. Teraz, gdy są
młode smakują najlepiej i teraz korzystać i dość często je robię. Pieczone,
młode ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny i możemy je jeść raz na jakiś czas. Możemy je także ugotować i schować do lodówki i zjeść na drugi dzień - wówczas mają także niższy indeks.Ja takie
ziemniaki uwielbiam, podaje je z
sosem jogurtowym,
mięsem czy zestawem surówek. Super będą pasowały także pieczone lub gotowane na parze warzywa. Tak przygotowane
ziemniaki są
hitem jako dodatek do grilla.Można także pomiędzy nacięcia wcisnąć
szynkę,
cukinię,
cebulkę,
ser czy
czosnek. Smakują wspaniale. Zapraszam i życzę smacznego.Składniki:- 1,5 kg małych
ziemniaków- 3 łyżki
oleju rzepakowego (Woj-Len)- pół łyżeczki
soli- słodka i
ostra papryka- łyżeczka
czosnku niedźwiedziego
Ziemniaki obieramy ze skórki. Nacinamy każdego
ziemniaka tak co 2 mm nie nacinając go do końca.
Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Olej mieszamy z
czosnkiem niedźwiedzim i za pomocą pędzelka smarujemy
ziemniaki. Posypujemy
solą i słodką oraz
ostrą papryką.Pieczemy
ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut, następnie jeszcze przez 5-10 minut na funkcji termoobiegu.
Ziemniaki podajemy z surówkami lub
sosem czosnkowym lub
ziołowym.