Wykonanie
Nie macie jeszcze pomysłu, co dobrego przyrządzić lub upiec dla całej rodziny na Święta Bożego Narodzenia? Przed
Wami wspaniały
schab pieczony z farszem z
boczku i dyni.
Schab pieczony to popularne danie na święta Bożego Narodzenia, które często trafia do świątecznego menu Polaków. Aromatyczny, pięknie wypieczony, kruchy, soczysty i bardzo smaczny.
Schab podany z
dynią cudownie wygląda na
stole, pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok.Składniki:
Składniki:około 1 kg
schabu bez kości30 dag dyni2
cebule30 dag
wędzonego boczku,1
jajko3 łyżki
bułki tartejpieprz ziołowy,
tymianek suszony,
czosnek suszony,
papryka ostra,
sól,
majeranek,
pieprzWykonanie:Kawałek
mięsa myjemy i osuszamy.
Schab nacinamy wzdłuż na całej długości
mięsa w
trzech miejscach – raz prosto na samym środku a dwa
razy po bokach i nieco pod skosem.
Schab nacieramy
przyprawami. Zawijamy
mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około dobę.
Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy. Dodajemy drobno posiekaną
cebulę i szklimy ją na
boczku.
Dynię kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Podsmażamy na
maśle, aż
dynia będzie miękka. Mieszamy ostudzoną
dynię z
cebulą i
boczkiem. Dobrze doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Farsz mieszamy z
jajkiem,
bułką tartą. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy nacięcia w
mięsie, delikatnie obwiązujemy sznurkiem kuchennym i zawijamy w rękaw do pieczenia.
Mięso wkładamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 70 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię z wierzchu, aby
mięso się zarumieniło. Upieczone
mięso kroimy w plastry po uprzednim schłodzeniu. Smacznego!Zadbane zęby to zdrowie i gwarancja pięknego uśmiechu przez długie lata. Internetowy sklep dentystyczny Lubdent to doskonałe miejsce, by zaopatrzyć się w profesjonalny sprzęt i najwyższej jakości akcesoria w atrakcyjnej cenie.