ßßß
Zaczynamy od masy bezowej – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już jest białko mocno ubite ubijać dalej i powoli wsypywać cukier. Po dodaniu całej ilości cukru jeszcze chwilkę mieszać. Blaszkę o wymiarach 25 x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę z białek. Na górę wysypać płatki migdałów.Ubijanie masy bezowej w thermomixnałożyć motylek, wlać białka i szczyptę soli, bijać obroty 3,5, czas 4 minutyubijać obroty 3,5 i powoli wsypywać cukierubijać jeszcze 30 sekund obroty 3wylać masę na blaszkę i obsypać płatkami migdałów
Pieczenie masy z białek – Nagrzać piekarnik do 200 C i piec bezę dokładnie 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec jeszcze kolejną godzinę i 15 minut. Gdyby po godzinie beza była już upieczona, u góry twarda i zarumieniona To oznacza że bez gotowa. Zostawić bezę chwilkę do przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z blaszki.
Kruche ciasto – wszystkie składniki wrzucić do miski i posiekać nożem. Na koniec szybko zagnieść tworząc kruszonkę. Włożyć ciasto do woreczka i na godzinę do lodówki. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto na dno blaszki, lekko przydusić i nakłuć widelcem.Pieczenie ciasta kruchego – nagrzać piekarnik do 150 C i wstawić blaszkę następnie zwiększyć temperaturę do 190 C i piec 20 minut. Odstawić do ostudzenia.Wykonanie kruchego ciasta w thermomixwszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, wyrobić ciasto obroty 4, czas 15 sekundnastępnie wyjąć z naczynia lekko zgnieśćwłożyć ciasto do woreczka foliowego i na godzinę do lodówkiwłożyć ciasto na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przygnieść i nakłuć widelcem. Blaszka musi być ta samo w której piekła się beza.Przygotowanie galaretki – galaretki rozmieszać w przegotowaną wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać i odstawić do momentu aż galaretka zacznie tężeć.Na upieczonym i zimnym cieście kruchym rozłożyć pokrojonego w grube kawałki banana ( 2cm kawałki ), obrane mandarynki i odsączone ananasy. Zalać wszystko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, żeby całkowicie zgęstniało.Przygotowanie masy śmietanowej – Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, tyle żeby napęczniała. Następnie zalać odrobiną wrzątku i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.Śmietanę ze szczyptą soli ubić na sztywno. Na koniec dodać cukier puder i delikatnie wymieszać. Wlać żelatynę i szybko wymieszać. Natychmiast wylać na galaretkę.Delikatnie zdjąć papie z bezy i położyć na śmietanie. Przykryć i ponownie wstawić do lodówki.Najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce lub na całą noc.Przygotowanie masy śmietanowej w thermomixnałożyć motylek, wlać śmietanę i szczyptę soli, ubijać obroty 3,5 Nie podaję czasu bo trzeba sprawdzać. jak już śmietana jest gęsta dodać cukier, zimną żelatynę, wymieszać obroty 1, czas 5 sekundCiasto pycha, polecam.