Wykonanie
Lista składników1 kg oczyszczonej sielawy 1 płaska łyżka stołowa
soliJest to start przepis od pana Mariana. Wybudował piękną wędzarnie i wczoraj była próba generalna.
Rybki wyszły pyszne.
Bardzo uważnie słuchałam jak mam przygotować takie
rybki, żeby były pyszne jak pana Mariana.
Ryby oczyścić i obtoczyć w
soli. Tak zostawić na 2,5 godziny. Następnie opłukać i dokładnie osuszyć na płóciennym ręczniku.
Suche
ryby ponabijać na druty. Mocno rozpalić ogień używając drewna dębowego lub inne. Jak już mocno się pali to zasypać trocinami. Włożyć
ryby do wędzarni i przykryć jutowym materiałem. Wędzić 2,5-3 godzin. To wszystko zależy jaką grubą i dużą macie
rybkę.
Musicie posmakować i sprawdzać, żeby
ryby nie były wysuszone. My wędziliśmy 2,5 godziny.
Rybki wyszły idealnie osolone i mięciutkie. Doskonałe.