ßßß Cookit - przepis na A może ryba?

A może ryba?

nazwa

Wykonanie

Polacy jedzą o połowę ryb mniej niż mieszkańcy innych krajów europejskich. Nie wspomnę nawet o Japonii, na tle której nasze statystyki wyglądają słabiutko. Czemu ryby wciąż nie są doceniane przez naszych rodaków?
Być może wielu z nas nadal nie wie, jakie korzyści wynikają z regularnego jedzenia ryb. Są one bezcennym źródłem kwasów Omega-3, które nie tylko potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale mogą być pomocne w walce z rakiem, powstrzymując rozwój komórek nowotworowych i wolnych rodników. Zawarte w rybach witaminy A, D i E uważane są za witaminy młodości, wspomagające utrzymanie odpowiedniego nawilżenia naskórka , jego jędrości i sprężystości.
Ryby są nieocenionym sprzymierzeńcem w walce ze złym cholesterolem. Zawatre w nich kwasy Omega-3 obniżaja jego poziom, podwyższając tym samym poziom tego dobrego.
Dlaczego warto jeść ryby? Można by jeszcze długo wymieniać. Mówiąc krótko, bo są dobre i zdrowe. Przepisów rybnych jest całe mnóstwo, łatwych i trudnych, dla wykwintnych podniebień i dla tych co cenia prostotę. Ja i moja rodzina postanowiliśmy wprowadzić starą, maminą zasadę jedzenia ryb raz w tygodniu czyli peerelowski zwyczaj piątkowy jak u mojej babci, dawno temu i w moim domu rodzinnym. Czyż to nie był mądry i zdrowy pomysł? Ruszam więc z piątkowym cyklem „Polaku zjedz rybę”.
Poles eat half the fish less than other European countries . Not to mention even of Japan, against which our statistics look weak . Why fish are still not widely appreciated by our people ?
Perhaps many of us still do not know the benefits from eating fish regularly . They are an invaluable source of Omega -3, which are not only necessary for the proper functioning of the body, but may be helpful in the fight against cancer, preventing the development of cancer cells and free radicals. Contained in fish vitamins A,D and E are considered vitamin youth,supporting the maintenance of adequate hydration of the epidermis,its firmness and elasticity .
Fish are an invaluable ally in the fight against bad cholesterol. Omega-3 lowers bad cholesterol and raises levels of good one.
Why should we eat fish ? Well, b ecause they are good and healthy. Recipes for fish dish are many, easy and difficult, for refined palates and for those who appreciate simplicity . My family and I decided to make an old principle of eating fish once a week, Friday with fish!
A do rybki wiadomo, pieczone ziemniaczki
Posypujemy solą gruboziarnistą i tymiankiem suszonym
Polewamy oliwą z oliwek
..i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut
Smakowitego weekendu kochani:)
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2012/10/a-moze-ryba.html