Cześć,Zapraszamy Was na lekki wege obiad – cukinię w cieście . Kolejna inspiracja zaczerpnięta z kuchni Lidla .Składniki (na 2 porcje):2 średniej wielkości cukinie150 gram mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia50 ml wody100 ml mleka (użyliśmy 2%-wego)1 jajkoSól kłodawskaŚwieżo mielony pieprz1/2 płaskiej łyżeczki oregano1/2 płaskiej łyżeczki bazylii1/4 płaskiej łyżeczki tymiankuOlejkokosowy.Making-of:Mąkę mieszamy mikserem razem z proszkiem do pieczenia, mlekiem, jajkiem oraz przyprawami.Cukinię pokrojoną w grubsze plastry, maczamy w cieście i smażymy z obu stron na patelni z łyżką olejukokosowego. Dodajemy oleju jeśli ciasto zacznie przywierać. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.Jeśli zostanie nam trochę ciasta, możemy zrobić same placki, bez cukinii. Tak było w naszym przypadku. Użyliśmy tylko jednej cukinii dlatego na potrzeby przepisu zwiększamy ilość do dwóch.Do cukinii w cieście dodaliśmy sałatkę z pikli i białe wino, ale cukinię można podać również z sosem czosnkowym.Smacznego!Gosia i Przemek