ßßß Cookit - przepis na Lekki wege obiad – cukinia w cieście

Lekki wege obiad – cukinia w cieście

nazwa

Wykonanie

Cześć,
Zapraszamy Was na lekki wege obiad – cukinię w cieście . Kolejna inspiracja zaczerpnięta z kuchni Lidla .
Składniki (na 2 porcje):
2 średniej wielkości cukinie
150 gram mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml wody
100 ml mleka (użyliśmy 2%-wego)
1 jajko
Sól kłodawska
Świeżo mielony pieprz
1/2 płaskiej łyżeczki oregano
1/2 płaskiej łyżeczki bazylii
1/4 płaskiej łyżeczki tymianku
Olej kokosowy.
Making-of:
Mąkę mieszamy mikserem razem z proszkiem do pieczenia, mlekiem, jajkiem oraz przyprawami.
Cukinię pokrojoną w grubsze plastry, maczamy w cieście i smażymy z obu stron na patelni z łyżką oleju kokosowego. Dodajemy oleju jeśli ciasto zacznie przywierać. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
Jeśli zostanie nam trochę ciasta, możemy zrobić same placki, bez cukinii. Tak było w naszym przypadku. Użyliśmy tylko jednej cukinii dlatego na potrzeby przepisu zwiększamy ilość do dwóch.
Do cukinii w cieście dodaliśmy sałatkę z pikli i białe wino, ale cukinię można podać również z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Gosia i Przemek
Źródło:https://krakowgotuje.wordpress.com/2020/03/06/lekki-wege-obiad-cukinia-w-ciescie