Wykonanie
Witamina C, określana również jako kwas askorbinowy to związek chemiczny mające duże znaczenie dla naszego organizmu. I chociaż nie potrafimy wytwarzać witamin to istnieje wiele źródeł, w których możemy znaleźć ten cenny i chętnie wykorzystywany w różnych dziedzinach przemysłu składnik.Jednak dostarczanie witaminy C to jedno, ale skąd mamy wiedzieć w jakiej żywności znajdziemy jej najwięcej?Przychodzimy, więc Wam z pomocą.Czytajcie dalej.Jak działa witamina C?Witamina C odgrywa w naszym ciele bardzo ważną rolę. Pomaga ona w przyswajaniu żelaza czy wytwarzaniu krwinek czerwonych oraz wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Witamina ta wzmacnia również odporność, wykazuje właściwości antyseptyczne, spowalnia procesy starzenia się poprzez likwidowanie wolnych rodników, a także wspiera prawidłowy metabolizm tłuszczów.Ile wynosi dzienna dawka witaminy C?Maksymalne dzienne spożycie witaminy C to 1 mg na 1 kg masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę wagę przeciętnej osoby dorosłej, to spożycie kwasu askorbinowego powinno mieścić się w przedziale od 60 do 90 mg na dobę.Czy witamina C może zaszkodzić?Przedawkowanie kwasu askorbinowego należy do rzeczy niemal niemożliwych do osiągnięcia. Już pierwsze skutki takiego stanu powinny dać nam do myślenia. A pierwsze objawy spożycia zbyt dużej ilości kwasu askorbinowego, chociaż nie należą do groźnych to z całą pewnością nie mogą przejść niezauważone.Do objawów nadmiernego spożycia witaminy C należą przede wszystkim problemy natury gastrycznej, jak
bóle brzucha czy biegunka. Nie wiadomo jednak jak kończy się przyjmowanie za dużych ilości kwasy askorbinowego w dłuższej perspektywie czasu ze względu na brak stosownych badań.Czym grozi niedobór witaminy C w organizmie?Tak samo jak zbyt duża ilość witaminy C może być dla nas szkodliwa, tak i niedobór kwasu askorbinowego może skończyć się dla nas źle. Chociaż pierwsze oznaki niedoboru witaminy C takie jak apatia, zmęczenie czy
bóle mięśni mogą być dość niepozorne. To chroniczny niedobór tego składnika odżywczego może poskutkować rozwinięciem się astmy, szkorbutu bądź niedokrwistości.Kto powinien jeść więcej witaminy C?Chociaż kwas askorbinowy w odpowiednich dawkach powinien spożywać każdy, to są osoby narażone bardziej na jej niedobór i mające przez to zwiększone zapotrzebowanie na kwas askorbinowy.Do osób tych należą chorzy na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, palacze, osoby pijące
alkohol czy kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.Jednak nie rzucajmy się od razu na warzywa z witaminą C jeśli należy do tych osób. W niektórych przypadkach, jak ciąża czy choroby przewlekłe bezpieczniej jest skontaktować się z lekarzem.Ale wróćmy do tematu, czyli tego jakie
warzywa i owoce mają najwięcej witaminy C.
BrokułyW brokułach znajdziemy około 90 mg witaminy C. Jednak dobrze jeść je również ze względu na obecność innych witamin, głównie witaminy A oraz D, tak potrzebnej szczególnie dzieciom do prawidłowego rozwoju kości.
BrukselkaZdaniem wielu osób warzywo to nie należy do najsmaczniejszych, ponieważ charakteryzuje się wyczuwalną goryczką. Jednak jest to kwestia sporna, ponieważ wszystko zależy od sposobu przygotowania
brukselki. Jeśli ugotujemy ją w prawidłowy sposób to gorycz nie będzie w niej obecna. A jeść
brukselkę warto, ponieważ zawiera około 85 mg witaminy C.
Czarna porzeczkaOwoc niezwykle popularny na terenach Polski. Na krzewy
czarnej porzeczki bez problemu możemy natknąć się w wielu ogrodach, a nawet w lesie, na dzikie okazy tej rośliny. Sto gramów
czarnej porzeczki zawiera około 180 miligramów kwasu askorbinowego. Dodatkowo,
owoc ten jest dość uniwersalny. Z
czarnej porzeczki przygotujemy smaczne
konfitury,
soki, kompoty czy sosy.
JarmużJarmuż zarówno z wyglądu, jak i smaku przypomina zdecydowanie bardziej popularny
szpinak. Jednak należy wiedzieć, że to w
jarmużu, a nie
szpinaku obecne jest około 120 miligramów witaminy C. Warzywo to jest idealnym dodatkiem do koktajli, surówek, sałatek czy zup.
KiwiW tym kwaskowatym i niepozornym
owocu znajdziemy około 90 mg kwasu askorbinowego. Bez trudu można, więc wywnioskować, że nasze zapotrzebowanie na witaminę C zostanie pokryte w całości, i to jeszcze z nawiązką.
Natka pietruszkiNie jest to warzywo w pełnego słowa znaczeniu, jednak znajduje się w niej dużo cennego kwasu askorbinowego. W
natce pietruszki znajduje się aż 170 miligramów witaminy C. Jest to ilość tej witaminy, jaka obecna jest w 100 gramach
natki.
PapajaOwoc równie egzotyczny co sama jego nazwa, jak i właściwości. W 100 gramach świeżego
owocu znajdziemy około 60 mg witaminy C. Niestety,
owoc ten nie należy do zbyt popularnych i w porównaniu do innych, równie egzotycznych
owoców, jest trudno dostępny. A szkoda, ponieważ oprócz witaminy C cenna jest jego właściwość robakobójcza.
PaprykaPapryka jest warzywem, w którym trudno jednoznacznie określić dokładną ilość znajdującej się w niej witaminy C. Wszystko ze względu na różnice w jej ilości zależące od odmiany
papryki, a dokładniej rzecz ujmując, jej barwy. Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w
żółtej papryce (180 mg), a najmniej w zielonej, bo zaledwie 80 mg.
TruskawkiTruskawki to jedne bardziej popularnych i jednocześnie bardzo smacznych
owoców. Znajdziemy w nich około 70 miligramów witaminy C, co oznacza, że pokrywają one w pełni nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Oprócz tego,
truskawki zawierają również inne wartościowe składniki odżywcze, które
między innymi, wspomagają pracę jelit.A jakie
owoce oraz warzywa zawierające dużo witaminy C jecie najchętniej?
Dajcie znać w komentarzach.