Wykonanie
Co na deser przy niedzieli, tak upalnej, że
czekolada rozpływa się. Proponuję ciasto
czekoladowe z polewą i
truskawkami. Jak moje dzieci pytają co będzie na deser i usłyszą moją odpowiedź to skaczą do góry. Cała moja trójka lubi ciasto
czekoladowe z polewą, a jak jeszcze podam je z
truskawkami to radość jest niesamowita.Ciasto
czekoladowe z polewą jest bardzo wilgotne i miękkie. Sporo tłuszczu robi swoje. Ciasto jest mocno
czekoladowe, bo dodałam do niego dwie
czekolady i 6 łyżek
kakao. Poza tym doprawiłam ciasto
kawą.
Kawa i
czekolada to mój ulubiony smak, a moja młodzież też nosem nie kręci.
Ostatnio nie wypiekam jakoś zbytnio często, bo jest po prostu bardzo gorąco. Moja młodzież, nie mówiąc już o małżonku też zaczęła dbać o zdrowie i zadowala się
ciastem co drugi tydzień. Osobiście nie jadam zbyt dużo węglowodanów, ale sam widok i zapach ciasta mi wystarczy. Co na deser przy niedzieli? Polecam przepis na
czekoladowe ciasto poniżej.
prostokątna forma 25 cm x 35 cmSkładniki:200 g
gorzkiej czekolady, u mnie 75%
kakao6 łyżek
kakao bez
cukru100 ml wrzącej
wody100 ml zaparzonej mocnej
kawy225 g
pszennej mąki125 g
cukru125 g
brązowego cukru1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli200 g gęstego
jogurtu naturalnego50 ml
kokosowego oleju lub innego
oleju3
jajka300 g
truskawek do dekoracjiPolewa120 g
czekolady85
masła200 g
cukru pudru2 łyżki kko100 ml
śmietankiNastaw piekarnik na 175ºC. Wyłóż formę papierem do pieczenia. W misce wymieszaj suche składniki czyli
mąkę,
cukier,
sól i
proszek do pieczenia. W drugiej misce umieść pokruszoną
czekoladę,
waniliowy ekstrakt i
kakao. Zalej gorącą
kawą i wrzątkiem. Mieszaj aż
czekolada się rozpuści. Do przestudzonej
czekolady dodaj
olej jogurt i
jajka. Wymieszaj na gładką masę. Dodaj wymieszane suche składniki i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do formy i rozprowadź równomiernie. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.Zrób polewę rozpoczynając od przygotowania kąpieli
wodnej. Pokrusz
czekoladę i umieść w naczyniu. dodaj pokrojone
masło,
śmietankę,
kakao i
cukier puder. Mieszaj aż
czekolada i
masło całkowicie się rozpuszczą. Poczekaj aż polewa lekko stężeje i posmaruj nią ciasto. Obłóż ciasto
truskawkami i pokrój na kwadraty. Smacznego!