ßßß Cookit - przepis na Pavlova z żurawiną

Pavlova z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Cudowna świąteczna beza z żurawinowym kisielem i kremem śmietankowym. Udekorowana skromnie, lecz bardzo świątecznie: gałązkami świeżego rozmarynu przywodzącego na myśl świąteczne drzewko. Pyszna, dzięki połączeniu słodkiego i kwaśnego smaku. Bardzo polecam!
Składniki:
6 białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo (to ważne!), łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 22 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 160ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin. Czas i temperatura pieczenia Pavlovej będzie się różniła w zależności od piekarnika - w każdym przypadku chcemy otrzymać jasną, mocno chrupiącą z zewnątrz bezę, piankową w środku.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę położyć na paterze.
Żurawinowy kisiel:
150 g żurawiny świeżej lub mrożonej
1/3 szklanki wody
3 łyżki cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka wody
Żurawinę umieścić w garnuszku, zalać wodą, zasypać cukrem i zagotować. Po doprowadzeniu do wrzenia pogotować przez 1 minutę, do momentu kiedy żurawina popęka. Dodać skrobię rozrobioną w łyżce wody i wymieszać, zagotować kisiel. Zdjąć z palnika, przestudzić.
Krem śmietankowy z wanilią:
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanillii lub ziarenka z połowy laski wanilii
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić.
Ponadto:
świeże gałązki rozmarynu, do dekoracji
cukier puder, do oprószenia
świeża żurawina, do dekoracji
Wystudzoną bezę położyć na paterze. Na nią wyłożyć kisiel żurawinowy. Przykryć kremem śmietankowym z wanilią. Ozdobić rozmarynem, świeżą żurawiną i oprószyć cukrem pudrem. Natychmiast podawać.
Smacznego :-).
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/pavlova-z-zurawina