Wykonanie
Wspaniałe połączenie sernika i makowca w jednym cieście! Tym razem nie dwie równe warstwy sernika i makowca, ale ciasto w łatki, bez kruchego
spodu. Ozdobione tylko lukrem na wierzchu. Wilgotne, ciężkie, bardzo świąteczne! Jest pyszne i... nie trzeba piec na święta dwóch osobnych ciast ;). Bardzo polecam!Składniki na masę
serową:1 kg
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie5 dużych
jajek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków125 ml (pół szklanki)
śmietany kremówki 30% lub 36%ziarenka z 1
laski wanilii lub 16 g
cukru wanilinowego20 g budyniu
waniliowego lub
śmietankowego w proszku (lub
skrobi ziemniaczanej)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
twaróg,
jajka,
cukier,
wanilię i
budyń w proszku (lub
skrobię ziemniaczaną) i zmiksować do połączenia i otrzymania gładkiej masy serowej. Dodać
śmietanę kremówkę i wymieszać lub krótko zmiksować.Składniki na masę
makową:400 g
maku80 g płynnego
miodu80 g miałkiego
brązowego cukru80 g
suszonej żurawiny40 g
orzechów włoskich, posiekanych2 łyżeczki ekstraktu z
migdałów lub
aromatu migdałowego1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
masła, w temperaturze pokojowej70 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 duże
jajkaMak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, następnie odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach
maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.Do zmielonego
maku dodać pozostałe składniki oprócz
jajek i wymieszać. Na końcu w misie miksera umieścić
jajka (bez rozdzielania na
białka i
żółtka) i lekko ubić. Dodać do nich przygotowaną wcześniej masę
makową i dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować.Wykonanie:Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia: spód i boki.Do formy wykładać na zmianę obok siebie po pełnej łyżce
sera i
maku, do przykrycia całej powierzchni formy. Drugą warstwę układać na przemian czyli przykrywając
mak serem, a
ser makiem, aż do zużycia obu warstw ciasta. Wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 - 70 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.Polukrować.
Lukier:1 szklanka
cukru pudru2 - 3 łyżki gorącej
wody lub
soku z cytrynyCukier dokładnie rozprowadzić z
wodą; jeśli będzie zbyt gęsty - dodać kilka kropel
wody, jeśli zbyt rzadki - dodać
cukru pudru.Smacznego :-).